Wereldmuseum Wenen

Het Wereldmuseum Wenen, gevestigd in de Hofburg, presenteert etnografische kunst op een eigentijdse manier in veertien unieke wonderkamers.

Welt Museum Wien

Welt Museum Wien in de Hofburg © KHM-Museumsverband

Toen het Volkskundemuseum in Wenen in 2013 werd omgedoopt in Wereldmuseum was één ding duidelijk: de omvangrijke collectie etnografische objecten moest voortaan anders worden gepresenteerd. Niet langer als ‘primitieve kunst’ maar met respect voor de landen en makers waar alles vandaan kwam.

In dialoog met bewoners uit de herkomstlanden werden voor hen waardevolle voorwerpen geselecteerd en gepresenteerd vanuit hun perspectief in plaats van ‘onze’ Westerse blik. Naast zalen met historische voorwerpen (met zwart geschilderde muren en vitrinekasten) zijn er nu ook ‘witte’ zalen met eigentijdse kunst en multimediale presentaties rondom thema’s als kolonialisme, roofkunst, slavernij, wereldhandel en emigratie.

Collectie James Cook

Hoewel slechts 1,5 procent (!) van de volledige museumcollectie kan worden getoond, kun je hier makkelijk een dag doorbrengen. Een ‘volgorde is er niet. Elke historische zaal is een min of meer aparte verzameling, met wel telkens een specifiek Oostenrijkse link. Zo is in de Japanse zaal een model te zien van een Daimyo-residentie uit de Edo-periode (1600-1868) – dat tijdens de Wereldtentoonstelling 1873 in Wenen onderdeel was van het Japan-paviljoen.

Veel van wat er in het museum staat is door Habsburgse vorsten verzameld of gekocht – zoals een beroemde collectie van James Cook – in opdracht van koning Franz I van Oostenrijk gekocht van een failliet Brits museum.

Het Weltmuseum Wien is gevestigd in de Weense Hofburg. Het café in de monumentale marmeren zuilenhal is ook zonder entreebewijs toegankelijk, net als het informatiecentrum en de museumwinkel. Het entreebewijs geeft ook toegang tot het arsenaal op de bovenverdieping met een grote collectie historische wapenuitrustingen van het Oostenrijkse keizerhuis.  weltmuseumwien.at
Technisches Museum Wien
Clavicord en schilderij van de familie Mozart
Heidi Horten
Bewegende miniatuur van een handwerk (houtbewerker)
Narrenturm
Freud Museum
WintersportmuseumWintersportmuseum
Schnaps Museum
Paneum© Markus Pillhofer
© Wikipedia Commons
Leopold MuseumLeopold Museum, Wien / Ouriel Morgensztern
© Wijnmuseum Kitzeck
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann