Bezienswaardigheid / Musea

Boerderijmuseum

Tekst: Emely Nobis

Ze zijn prachtig: die oud-­Tiroolse boerderijen met veel hout, bloembakken, beschilderde façades en op het dak een klokkentorentje. Dat het leven er vaak niet zo idyllisch was, wordt duidelijk in het openluchtmuseum Tiroler ­Bauernhöfe in Kramsach.

Op het uitgestrekte museumterrein wandel je in ongeveer anderhalf uur tijd langs 37 boerderijen en bijgebouwen. Je krijgt een goed beeld van de bouwstijlen per regio en van het harde leven van de boerenbevolking in het pre-industriële tijdperk. Zo pachtten veel boeren tot midden 19e eeuw hun grond en boerderij van adel en kerk en moesten ze een deel van hun verdiensten afstaan. Vaak erfde alleen de oudste zoon het pachtrecht; andere kinderen bleven noodgedwongen als knecht of meid bij hem in dienst, met alle spanningen van dien.

Nu liggen de boerderijen (uit de 13e tot 18e eeuw) prachtig tussen heuvels en bergen. Ze waren vrijwel allemaal verlaten en vaak vervallen toen ze een tweede leven kregen in Kramsach. Het afbreken, verplaatsen en weer opbouwen moet een gigantisch karwei zijn geweest.

Nog steeds kost het onderhoud handenvol geld en inzet van veel vrijwilligers. Daarom worden er geregeld evenementen georganiseerd die geld in het laatje brengen. Het mooist herleeft het oude Tirol tijdens de traditionele Kirchtag (de laatste zondag in september). Dan is er een groot feest met volksmuziek, Tiroolse lekkernijen als Kiachl en Prügeltorte, demonstraties van oude ambachten en een feestelijke intocht van schutters, klederdrachtgroepen en historische verenigingen. Zonder dit evenement, dat duizenden bezoekers trekt, zou deze historische attractie niet kunnen overleven.

Geopend van april tot oktobermuseum-tb.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann