Bezienswaardigheid

Rattenberg

Tekst: Emely Nobis

Rattenberg

Rattenberg

‘De stad Rattenberg is iedere dag gratis toegankelijk’, aldus de website van het Tiroolse toerismebureau. Het is een knipoog naar het feit dat Oostenrijks kleinste stad (400 inwoners, 11 hectare) een erg geliefd dagtripje is vanwege het nagenoeg intacte middeleeuws/barokke stadsbeeld en de schilderachtige ligging tussen Inn en Schlossberg. De vele glasblazerijen in de voetgangerszone vormen een extra attractie. Rattenberg betekent: Berg van Rato, een voornaam uit het Beierse adellijke geslacht Rapotonen dat omstreeks 1000 in deze regio (bij grensovergang Kufstein) heerste.

Het stadje kent met name twee typen huizen. Aan de rand staan de ‘Nagelschmiedhäuser’, deels uitgehouwen in de rotsen en met houten dakconstructies zoals je die op het Tiroolse platteland ziet. Ze lijken in niets op de pronkvolle burgerhuizen in het centrum. Toch zagen die er oorspronkelijk meestal ook zo uit, alleen hebben de rijke burgers die hier woonden ze in de 16e eeuw verfraaid met barokke façades en brandveilige dakconstructies. Omdat handwerklieden zich dat niet konden veroorloven, behielden hun huizen het landelijke karakter uit de 12e eeuw.

Gratis is de toegang tot Rattenberg trouwens niet altijd. In de advents­periode vindt hier een van de meest traditionele kerstmarkten van Oostenrijk plaats. Tijdens de zaterdagen wordt dan zelfs alle elektriciteit uitgeschakeld en is de binnenstad alleen verlicht met kaarsen, fakkels en open vuren. Alleen dan betalen bezoekers een kleine entreeprijs, maar zo veel romantiek is het geld uiteraard waard.

Meer info over sightseeing, rondleidingen, gastronomie en evenementen: rattenberg.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann