Bezienswaardigheid

Panorama’s in Wenen
Het is verbazend hoeveel restaurants en bars met uitzicht er in Wenen zijn. Hier een selectie van de mooiste adressen.

1. Donauturm

Donauturm

Donauturm © FREN Media, Frits Roest

Misschien wel het mooiste uitzicht over Wenen en omgeving heb je vanaf de Donauturm in recreatiepark Donaupark. De toren werd in 1964 gebouwd voor de internationale tuinexpositie en in 2019 grondig gerenoveerd. Met een hoogte van 252 meter is het een van de top-100 hoogste torens ter wereld en een ideaal uitgangspunt voor een eerste panoramische verkenning van de stad. Dé USP is het continu om de eigen as draaiende fine dining-restaurant op 170 meter hoogte en het eveneens draaiende Turmcafé op 160 meter. In 26 minuten tijd krijg je hier een 360 graden panorama over Wenen en het achterland. Bordjes aan het (niet-draaiende) plafond maken duidelijk wat je elk moment ziet. In het restaurant eet je klassiek Weense gerechten met regionale producten van het seizoen. Het eenvoudiger Turmcafé met nostalgische jarenzestigsfeer verleidt met huisgemaakte taarten. De Donauturm is bereikbaar met de metro U1 (halte Alte Donau) en de U6 (halte Neue Donau). Vanaf beide stations rijdt een gratis elektrische shuttlebus, maar zelf wandelen door het Donaupark (gewoon de bordjes volgen) is bij mooi weer ook een aanrader.

De Donauturm is dagelijks van 10.00-24.00 uur geopend. Wie in het Turm-restaurant wil lunchen of dineren, moet gezien de belangstelling ruim op tijd reserveren. Donauturmplatz 1, donauturm.at 

2. Justizcafé

Uitzicht op het parlement van Oostenrijk vanaf het Justizcafé

Uitzicht op het parlement van Oostenrijk vanaf het Justizcafé © FREN Media, Frits Roest

Het Justizcafé op de vijfde verdieping van het paleis van justitie is geen gewoon (toeristen)restaurant, maar de bedrijfskantine waar rechters, politie en andere overheidsmedewerkers eten. Het is wel open voor publiek en het is zeker de moeite waard door de veiligheidscontrole (poortjes zoals op het vliegveld) te trotseren met de lift omhoog te nemen. Je zit tussen de ‘locals’ (de meeste toeristen kennen deze plek niet of laten zich door de beveiliging afschrikken), het eten (zelfbediening)  is goed en het uitzicht vanaf het dakterras op onder meer Stephansdom, Michaelerkirche, Hofburg, Votivkirche en raadhuis is geweldig. Ook voor alleen een kopje koffie en het uitzicht ben je hier welkom. Het gebouw zelf heeft bovendien een meer dan imposante aula  met een met glas overdekte zuilengalerij, een monumentale trap. In een nis bovenaan de monumentale trap troont Justitia, met in haar handen een gouden zwaard en een wetboek en boven haar hoofd het keizerlijke wapen.

Het paleis van justitie is geopend van maandag-vrijdag tussen 7.30 en 15.30 uur. Het café sluit om 16.30 uur. Schmerlingplatz 10, justizcafe.at

3. MQ-Libelle

MQ Libelle

MQ Libelle © FREN Media, Frits Roest

Het mooiste cultuurterras van Wenen: zo wordt het in 2020 geopende terras op het dak van het Leopold Museum wel genoemd. En het mooie is: het is voor iedereen gratis toegankelijk. Glazen panoramaliften aan de buitenkant van het museum voeren bezoekers omhoog. Je kijkt er uit over de Weense binnenstad en (bij mooi weer) de Weense huisbergen Raxalpe, Schneeberg en Hohe Wand. Op het dakterras zijn loungeplekken en de kiosk Libelle, waar je desgewenst iets te eten en drinken kunt kopen. Ook staat er een 600 m2 grote evenementenruimte met glazen vleugels die net boven de rand van het kubusvormige museum uitsteken, zodat het geheel lijkt te zweven. Het is een ontwerp van de Oostenrijkse architect Laurids Ortner, aangevuld met kunstwerken van Eva Schlegel (de Libelle-façade) en Brigitte Kowanz (drie ringen van elk 8.40 meter die verlicht kunnen worden).

Uitzicht MQ Libelle

Uitzicht op het museumskwartier en Wenen vanaf MQ Libelle © FREN Media, Frits Roest

Het Leopold Museum is een van meerdere musea en culturele instellingen rondom een binnenplaats aan de rand van het centrum: het MuseumsQuartier. Leuk detail: op de MQ-libelle staan dezelfde outdoor loungebanken als op de binnenplaats van het MuseumsQuartier.

Het terras is daarna dagelijks van 10-22 uur geopend, met uitzondering van de winterpauze (1 november-31 maart).

4.  Café Kahlenberg en Skyline Restaurant

Uitzicht op Wenen vanaf de Kahlenberg

Uitzicht op Wenen vanaf de Kahlenberg © FREN Media, Frits Roest

De 484 meter hoge Kahlenberg ligt in de Wienerwald en is ook bij inwoners van Wenen een geliefd uitstapje vanwege het overweldigende uitzicht. Op heldere dagen zie je behalve de stad van boven ook de Schneeberg, waar het Weense water (Hochquellwasser) vandaan komt. Op het hoogste punt van de berg staat de Stefaniewarte, een 22 meter hoge uitzichttoren uit 1887, vernoemd naar kroonprinses Stefanie van België. Net onder de top staat de barokke pelgrimskerk St. Josefskirche en vlak café Kahlenberg, het Skyline Restaurant en een groots panorama-terras.

Dit uitzichtpunt in het groen is zowel per auto als bus (lijn 38A)  goed bereikbaar. Am Kahlenberg, kahlenberg.wien

5. Bar 25hours hotel

Bar 25hours hotel

Bar 25hours hotel © FREN Media, Frits Roest

Hip, alternatief, relaxed… dat is de bar/lounge met dakterras op de bovenste verdieping van het 25hours-hotel in Wenen, nabij het MuseumQuartier. Het wil een soort woonkamer boven de daken van Wenen zijn en dat is wat sfeer betreft zeker gelukt. Je kijkt uit op het parlement en een park. Op de kaart ruime keuze uit gins, cocktails, speciaalbieren en kleine snacks.

Geopend van 3 uur ’s middags tot 1 uur ’s nachts. Lerchenfelder Strasse 1-3, dachbodenwien.at

6. 360° ocean’sky

Haus des Meeres

Haus des Meeres © Jasmin Riener

Het restaurant 360° Ocean Sky op de bovenste verdieping van het Haus des Meeres (in een voormalige luchtafweergeschutstoren) is 365 dagen per jaar geopend. Een panoramische lift voert vanaf de begane grond direct naar de 11e verdieping. Vanaf het dakterras heb je een 360° uitzicht over Wenen.

Fritz-Grünbaum-Platz 1, oceansky.at

7. Das Loft

Das Loft

Das Loft © Das Loft

Dress to impress: dat is de dresscode om rekening mee te houden bij een bezoek aan Das Loft: bar en restaurant op de 18e verdieping van SO Vienna Hotel: draag je korte broek, sportkleding, flip flops of sportschoenen, dan kan (en zal meestal ook) de toegang worden geweigerd. De bar staat bekend om z’n bijzondere cocktails, onder andere de huiscocktail SO/Vienna (gintonic). In het restaurant kun je ook ontbijten of lunchen.

Praterstraße 1, dasloftwien.at

8. Rooftop-bar

Rooftopbar

Rooftopbar © The Ritz-Carlton Wien

De Rooftop Barop de achtste verdieping van het Ritz-Carlton is alleen in de zomermaanden geopend, maar dan wel telkens tot middernacht. Cocktails, wijn, champagne, kleine snacks en desserts.

Schubertring 5, rooftopbar

9. 57 lounge

57Melia Lounge

57Melia Lounge © Meliá Vienna – Thierry Delsart

De 57 lounge van designhotel Mélia in de hoogste wolkenkrabber van Oostenrijk, de DC Towr, in de wijk Donau-City. Ook hier geldt een dresscode. Steekwoorden: Business Look to Smart Casual. Sport- en badkleding zijn niet toegestaan.

Donau-City-Straße 7, 57melia.com
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann