Bezienswaardigheid

Gurker altaar

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Het is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van Europa: de kathedraal in het Karinthische Gurk. De pijlerbasiliek, gebouwd tussen 1140 en 1200, is al van veraf zichtbaar dankzij een zestig meter hoog dubbel torenfront, maar vooral het interieur imponeert met kunstschatten uit verschillende tijdperken. Dat begint in de voorhal, met langs de wanden 14e-eeuwse fresco’s die het verhaal van het Oude en Nieuwe Testament verbeelden voor het gewone volk. Het plafond is beschilderd met een diepblauwe sterrenhemel met een afbeelding van het lam Gods. Boven de voorhal (achter de orgelgalerij) ligt de privékapel van de bisschoppen, met een 13e-eeuwse frescocyclus.

Achter in de kerk bevindt zich het oudste deel: de romaanse crypte uit 1174 met maar liefst honderd marmeren zuilen die het dak dragen. Hier staat de sarcofaag van de heilige Hemma, de patroonheilige van Karinthië die op de plek van de huidige domkerk eerder een vrouwenklooster stichtte. Haar leven wordt verbeeld in gotische wandschilderingen in de rechter zijbeuk.

Er is nog veel meer moois te zien, zoals het rijk gedecoreerde netribgewelf en een piëta van ­Raphael Donner (1741). Hoogtepunt voor de meeste bezoekers is niettemin het hoogaltaar, tussen 1625 en 1632 gebouwd door beeldhouwer Michael Hönel en in 1654 verguld door Johann Seitlinger. De aandacht voor detail in dit absis-­vullende ensemble (16×9 meter) met 72 levensgrote beelden (heiligen, apostelen, martelaars) en 82 engelen is ongelooflijk: iedere gezichtsexpressie is uniek, elk ­kledingstuk is anders geplooid en versierd. Een pronkstuk – extra schitterend door de vergulding – waar je je aan blijft vergapen.

Domplatz 11 in Gurk, dom-zu-gurk.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann