Bezienswaardigheid

Haus des Meeres

Een voormalige Flakturm (luchtafweergeschut) uit de Tweede Wereldoorlog herbergt het Weense Haus des Meeres Aqua Terra Zoo, met naast onderwaterbewoners ook reptielen, amfibieën en zoogdieren.

Haus des Meeres © Jasmin Riener

Massa’s witte Rhizostomaekwallen in een bekken vol ogenschijnlijk hemelsblauw water. Zeepaardjes, zeenaalden, inktvissen, drakenkoppen, bruin-gevlekte kathaaien, aardbeirode zeeanemonen, koraal… De Middellandse Zee-afdeling van het Haus des Meeres in Wenen is imponerend groot. Met een speciaal ontwikkelde golfmachine wordt uit het grootste van negen aquaria elke minuut zevenhonderd liter water geschept en er vervolgens weer in gekiept, zodat het (namaak-)zeegras levensecht heen en weer buigt.

Aquarium

Aquarium

De Middellandse Zee-afdeling huist op de tweede verdieping van het Haus des Meeres. Tien andere verdiepingen herbergen onder meer haaienbassins, aquaria met inheemse en tropische zoetwatervissen, terraria met reptielen en amfibieën en een krokodillenpark. In het tropische regenwoud lopen onverschrokken aapjes vrij rond en vliegen bonte vogels om je oren. In een tachtig meter lange glazen buis zijn bladsnijdersmieren druk onderweg om bladeren te transporteren.

Panoramalift

Roggen © Robert Mrkvicka

Roggen © Robert Mrkvicka

Het Haus des Meeres in de wijk Mariahilf ging in 1958 van start in een van de zes Flakturms die de nazi’s in Wenen bouwden. Het is de enige Flakturm die publiek toegankelijk is; een permanente expositie op de tiende verdieping gaat in op het gebruik van de schiettorens tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met ruim 600.000 bezoekers per jaar is het Haus des Meeres inmiddels een echte publiekstrekker. Wie alleen maar van het uitzicht vanaf de bijna vijftig meter hoge Flakturm wil genieten, kan in een glazen aanbouw met panoramalift desgewenst direct naar café Ocean Sky op de bovenste verdieping, met dakterras.

Het Haus des Meeres en café Ocean Sky zijn 365 dagen per jaar geopend. Er stoppen diverse bussen voor de deur (13A, 14A, 57A, halte Haus des Meeres) en het ligt op loopafstand van de metrolijn U3 (station Neubaugasse).

Fritz-Grünbaum-Platz 1, haus-des-meeres.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann