Bezienswaardigheid

Zwergerlgarten

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Nu is het een van de merkwaardigste bezienswaardigheden in Salz­burg… de 17 marmeren dwergen in de Bastions- of Zwergerlgarten bij Schloss Mirabell. In de barok waren zulke dwergentuinen met karikaturale en/of allegorische standbeelden in Europa wijdverbreid, waarbij die in Salz­burg (uit 1695) als oudste geldt. Ze ontstonden in een tijd dat de meeste vorstenhuizen kleine mensen als entertainer in dienst hadden. Ze waren hooggewaardeerd vanwege hun vermeende loyaliteit en bereikten soms een aanzienlijke status.

Je loopt de Zwergerlgarten binnen via een kleine trap in de Mirabellgarten. Vlakbij de entree spelen de eerste twee dwergen pallone, een in de barok populair balspel. Iets verderop tracht er een met tulband en snor vergeefs een kleine boomstam af te breken. Hij drijft zo de spot met de Osmaanse indringers tijdens de tweede Turkse belegering in 1683. De overige figuren op een heuvel te midden van bomen bereik je via een bruggetje. Sommigen symboliseren een maand, zoals de dwerg met zeis (hooimaand juli) en de vrouwelijke dwerg met appel en druiven (oogstmaand september). Anderen stellen ooit bekende theater­figuren voor. Ooit waren er 28 manshoge figuren, allemaal gemaakt van wit Unterberger marmer en dus zware jongens en meisjes.

Nadat er tijdens de verlichting meer en meer kritiek kwam op de karikaturen werd de beeldengroep begin 19e eeuw verkocht. In 1919 kreeg de stad spijt, begon men beelden terug te kopen en richtte men de tuin opnieuw in. Tot nog toe werden 17 beelden opgespoord. Die zijn na een grondige restauratie en hergroepering sinds medio 2018 weer in alle pracht te zien. Naar de vermisten wordt verder gezocht. De beeldentuin is gratis toegankelijk.

salzburg.info

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Salzburg
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann