Bezienswaardigheid

Riegersburg

Tekst: Emely Nobis

De 850 jaar oude Riegersburg troont op een 482 meter hoge vulkaanrots in Oost-Stiermarken. Gelegen aan de grens van het Heilige Roomse Rijk werd ze beschouwd als de sterkste vesting van het christendom.

Inderdaad is ze nooit in handen van de vijand gevallen, al kan dat er ook aan liggen dat ze bij laaghangende nevel onzichtbaar boven de wolken hangt. Dankzij een panoramalift is de burcht tegenwoordig voor niemand meer een onneembare vesting. Daarnaast voeren twee wandelroutes (20 of 40 minuten) en twee klimroutes (170 en 190 meter) omhoog.

De burcht herbergt drie uitstekende musea. Het Burchtmuseum behandelt de geschiedenis van Riegersburg in de 17e eeuw: tijd van Turkenoorlogen, lijfeigenschap én uitbundige feesten. Het Heksenmuseum gaat over de circa driehonderd heksenprocessen in het 16e en 17e eeuwse Stiermarken. En het Wapenmuseum heeft een grote en goed bewaarde collectie wapens en wapenrustingen.

Om de hoek van de Riegersburg is een spectaculaire roofvogelshow. Terwijl je vanaf een podium op een bergplateau uitkijkt over het dal, scheren arenden, raven, valken en zelfs een gier over je hoofd of duiken naar hun prooi. Voor of na de show zijn de circa dertig imposante dieren van deze Greifvogelwarte in hun kooien te bewonderen.

Burg Riegersburg en de roofvogelshow zijn geopend van april t/m oktober. Reken voor een bezichtiging op ten minste een halve dag. Bij de burchtingang is een taverne met terras en speelplaatsRiegersburg 1 in Riegersburgveste-riegersburg.at; greifvogelflugschau.at

In ons artikel over valkerij in Oostenrijk vind je nog veel meer tips voor roofvogelshows elders in het land.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann