Bezienswaardigheid

Schloss Eggenberg

Tekst: Emely Nobis

Het pronkvolle kasteel Eggenberg, aan de westelijke stadsgrens van Graz in Stiermarken, is één reusachtige kalender. De vier hoektorens staan voor de vier kwartalen of hemelrichtingen. Er zijn 365 vensters naar buiten, één voor elke dag van het jaar. De 52 vensters en deuren op de tweede verdieping staan voor de weken van het jaar. Elke verdieping heeft 31 kamers – als symbool voor de langste maand. De 24 pronkkamers – met in het hart de imposante Planetenzaal – staan voor de 24 uren van de dag. De plafondschildering in deze Planetenzaal toont de zon omringd door Romeinse godinnen die staan voor de zeven planeten die men in de 17e eeuw kende. Op andere schilderijen staan goden symbool voor de weekdagen, bijvoorbeeld de zonnegod voor zondag. En zo kunnen we nog even doorgaan, want zelfs in het fraai aangelegde slotpark wordt de symboliek doorgezet.

Initiatiefnemer van al dit fraais was vorst Hans Ulrich von Eggenberg (1568-1634). Deze protestants opgevoede telg van de familie Eggenberg bekeerde zich tot het katholieke geloof om carrière te kunnen maken aan het keizerlijk hof. Met succes. In 1625 schopte hij het zelfs tot gouverneur van Inner-Oostenrijk, een soort plaatsvervanger van keizer Ferdinand II. Bij die status hoorde uiteraard een fraai stulpje. Daarom begon hij de kleine familievesting Eggenberg groots te verbouwen. Helaas stierf hij lang voor het af was. Pas in 1670 werd zijn levenswerk door zijn kleinzoon voltooid. Sinds 2010 staat Eggenberg op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het zou de ambitieuze Hans Ulrich met trots hebben vervuld.

Kasteel(tuinen) geopend van april t/m oktober, met dagelijks meerdere rondleidingen (alleen met gids) door de pronkkamers. Eggenberg (Eggenberger Allee 90) is vanuit Graz bereikbaar met tramlijn 1. museum-joanneum.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann