Bezienswaardigheid

Kaiservilla

Kaiservilla

Kaiservilla © Sigmunds, Wikimedia Commons

Het was het huwelijkscadeau van aartshertogin Sophie voor haar 23-jarige zoon keizer Franz Joseph van Oostenrijk en diens 16-jarige echtgenote Elisabeth Amalia Eugenie: de Kaiservilla in Bad Ischl in Opper-Oostenrijk.

Meteen na de verloving van het paar op 19 augustus 1853 begon Sophie over de aankoop te onderhandelen met de toenmalige eigenaar: Dr. Eduard Mastalier. Vijf weken later werd de koop gesloten voor 31.440 Gulden. Om er een voor het keizerpaar en hun hofhouding geschikte zomerresidentie van te maken, moest het toen veertien kamers tellende pand flink worden vergroot en verbouwd. Dat de plattegrond na de uitbreiding met twee zijvleugels de vorm van een E heeft, is waarschijnlijk een hommage van de toen stapelverliefde keizer aan zijn bruid Elisabeth.

De Kaiservilla in nog steeds privébezit van de Habsburgers en wordt door leden van de familie bewoond, maar zowel het huis als het omliggende park zijn in de zomermaanden publiek toegankelijk. Dat was al zo in de tijd van Franz Joseph I: als hij niet thuis was, mocht de zomerresidentie – inclusief privévertrekken – worden bezichtigd.

De officiële en privé-kamers waarin de familie de zomermaanden doorbracht en van waaruit keizer Frans Jozef I regeerde, zijn goeddeels  in originele staat bewaard gebleven. Ook al is er in vergelijking met het pronkvolle paleis Schönbrunn in Wenen eerder sprake van bescheiden luxe, er ligt wel een hoop geschiedenis.

Een rondleiding voert vanuit het trappenhuis, met aan de wanden overal jachttrofeeën, naar de keizerlijke vertrekken op de eerste verdieping. In de groene salon vergaderde de keizer met leden van zijn kabinet en ontbeet hij bij goed weer samen met Sisi op het balkon. In de rode salon werden gasten ontvangen tijdens formele staatsbezoeken, bijvoorbeeld de Amerikaanse president Ulysses S. Grant (1867) en de Britse koning Edward VII (1905, 1907, 1908). Aan het bureau in zijn werkkamer tekende Franz Joseph I op 28 juli 1914 de oorlogsverklaring aan Servië, die aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog.

In het boudoir/de schrijfkamer van keizerin Elisabeth – waar ze talen leerde (Hongaars, Grieks) en gedichten schreef – is sinds haar dood in 1898 op verzoek van Franz Joseph I niets veranderd. Het kussen waarop het hoofd van de stervende keizerin rustte na de aanslag op haar leven in Genève (in 1898) wordt – samen met haar ‘huwelijkszakdoek’ – bewaard in een vitrine in de huiskapel op de begane grond. Eenmaal weer buiten kun je rondom de villa heerlijk wandelen in het uitgestrekte landschapspark, met daarin onder andere een in Elizabethaanse stijl gebouwde cottage. Ook dat was een huwelijkscadeau, dit keer van Frans Joseph I zelf  aan ‘zijn’ Sisi.

De Kaiservilla en het omliggende park zijn vanaf medio juni tot eind oktober dagelijks geopend. Jainzen 38 in Bad Ischl, kaiservilla.at

Tips & Adressen

Kaisertage

In Bad Ischl wordt elk jaar rondom 18 augustus de verjaardag van keizer Franz Jozef I gevierd. Een week lang vinden er dan tal van festiviteiten plaats in de keizerstad, met als hoogtepunten de ontvangst van het ‘keizerpaar’ dat per stoomlocomotief op het station aankomt en een herdenkingsplechtigheid en parade op de verjaardag zelf.
Meer informatie: badischl.salzkammergut.at/kaisertage

Konditorei Zauner

Keizerlijk gebak eet je in Bad Ischl bij Zauner. Dat is te danken aan de lijfarts van keizer Franz I, Franz de Paula Wirer Ritter von Rettenbach. In 1821 haalde hij de Weense banketbakker en wijnhandelaar Johann Zauner (1803-1868) als “k.u.k. Hofleverancier” naar Bad Ischl. Dit omdat de Habsburgers graag hun zomers in het kuuroord doorbrachten, maar geen enkele lokale banketbakker aan de verfijnde keizerlijke smaak kon voldoen. Inmiddels wordt de banketbakkerij geleid door Josef Zauner. Een van de specialiteiten van het huis is de Schratt-Gugelhupf (ook: Germgugelhupf Franz Joseph). Het originele recept voor deze tulband stamt van Katharina Schratt, de minnares van deze keizer. Zij liet het dagelijks bezorgen, voor het geval haar eigen bakkunst een keer zou mislukken. zauner.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting Nauders Tirol Werbung
Kaiservilla Sigmunds, Wikimedia Commons
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar © Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Wiener Staatsoper © Christian Stemper 2012
Rattenberg © Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Hallstatt
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
© Oostenrijk Magazine
Onderaards meer in de zoutmijn © Kossmann