Bezienswaardigheid

Stift Stams

Stift Stams

Stift Stams

De cisterciënzer-abdij Stams in Tirol, al van verre herkenbaar aan de twee markante uientorens, wordt vaak in één adem genoemd met de abdijen van Melk en Göttweig – als drie van de meest imposante kloosters van Oostenrijk.

De oorsprong van de abdij gaat terug op het jaar 1273. Toen besloot graaf Meinhard II von Görz-Tirol op deze plek een kerk te laten bouwen als begraafplaats voor zijn familie. Hij haalde cisterciënzer-monniken naar Stams, die in de daaropvolgende elf jaar vanuit een eerste, provisorisch houten klooster een romaanse kerk bouwden (in 1284 ingezegend) en daarna een stenen klooster.

De abdijkerk Maria Himmelfahrt werd tussen 1650 en 1750 verbouwd van de romaanse naar de barokke stijl. Uit deze periode stammen de twee uientorens en het prachtig versierd smeedijzeren hekwerk in de voorhal van de kerk met 84 sierlijke vergulde rozen in verschillende stadia van bloei. Het hek sluit de Heilig Bloed-kapel af, die hier tussen 1715 en 1717 speciaal werd gebouwd voor een relikwie (een buisje met volgens gelovigen het bloed van Christus) dat in de 14e eeuw naar Stams is gekomen.

Levensboom

Kruisegingsgroep

Kruisigingsgroep

In de kerk zelf imponeert het grafmonument bij de ingang. Het bestaat uit een kruisigingsgroep (Christus, Magdalena, Maria en Johannes de doper) die neerkijkt op 35 vergulde houten standbeelden: Meinhard, zijn vrouw en andere leden van hun adellijke familie die allemaal zijn bijgezet in de grafkelder onder het monument. Een opvallend sacraal kunstwerk op het hoogaltaar is een 19 meter hoge lindenhouten levensboom, met wijnstok, wijnranken en 84 deels vergulde sculpturen. Het opvallende Maria-blauwe gordijn erachter is van gips en werd later toegevoegd voor de stabiliteit van de door houtworm aangevreten levensboom.

Altar met de boom des levens

Altar met de boom des levens

Tijdens rondleidingen bezichtig je behalve de kerk ook het klooster met de Bernardizaal met z’n kunstvolle plafondschilderijen (waar geregeld concerten plaatsvinden), de kapittelzaal, de bibliotheek en de Prälaten-wenteltrap met eveneens een kunstvol smeedijzeren hekwerk.

In het museum, dat je op eigen gelegenheid kunt bezoeken, is een permanente expositie met een dwarsdoorsnede van de vele kunstschatten in kloosterbezit en daarnaast wisselende exposities.

De kloosterwinkel verkoopt huisgemaakte producten zoals jam, honing, wijn, brandewijn en likeur.

Stifthof 1 in Stams, stiftstams.at

In de Orangerie in het abdijpark is een mooi restaurant gevestigd. Stifthof 7 in Stams, orangeriestams.at

In september vindt in de Bernardizaal het klassieke muziekfestival Obertöne plaats. Data en programma: obertone.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann