Bezienswaardigheid

Tiergarten Schönbrunn

Tekst: Emely Nobis

Tiergarten Schönbrunn

Zebras in dierentuin Schönbrunn

Tiergarten Schönbrunn is de oudste nog bestaande dierentuin ter wereld. Al in de 12e eeuw was in adellijke kringen een eigen menagerie met exotische dieren usance. Terwijl keizerin Maria Theresia paleis Schönbrunn liet uitbouwen tot zomerresidentie, begon echtgenoot Franz I. Stephan von Lothringen in 1752 zijn menagerie in de paleistuinen, met om te beginnen twaalf omheinde dierenverblijven. In 1770 arriveerde de eerste olifant, in 1828 de eerste giraffe. Aanvankelijk alleen toegankelijk voor (gasten van) de familie waren vanaf 1778 alle ‘fatsoenlijk geklede mensen’ op zondagen welkom in park en dierentuin – aldus een artikel in de Wiener Zeitung dat jaar.

Tot 1918 bleef de dierentuin keizerlijk privébezit; nu is de staat eigenaar. Hoewel in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, dateren meerdere gebouwen (zoals het paviljoen en de orangerie) uit de barokke begintijd. Ook de klok die de komst van de keizer aankondigde, hangt er nog. Als die luidde, trok het personeel snel gepaste kleding aan en ging het in de houding staan.

Tegenwoordig is de dierentuin volgens de modernste eisen ingericht, met veel licht, lucht en groen voor de 9000 dieren (720 soorten) die er leven. Het populairst zijn de reuzenpanda’s. Wijfje Yang Yang en mannetje Long Hui kregen sinds hun komst naar Wenen in 2003 vijf jongen (onder wie een tweeling), allemaal op natuurlijke wijze verwekt. Na het overlijden van Long Hui in 2016 bleef Yang Yang alleen achter, maar inmiddels heeft ze een nieuwe partner: Yuan Yuan. Nu maar afwachten of de vonk ook bij dit paar overspringt.

Tiergarten Schönbrunn is 365 dagen per jaar geopend.  zoovienna.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Tierwelt Herberstein - Ingang
Seisenbergklamm © SalzburgerLand Tourismus
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Franzenburg
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann