Bezienswaardigheid

Schloss Rosenburg

Rosenburg

Rosenburg, Foto’s © Frits Roest

Het is een waar juweel uit de renaissance: kasteel Rosenburg in gelijknamige plaatsje in Neder-Oostenrijk, met dertien torens en 46 arcades rondom een imposant grote binnenhof. In de tuinen staan romantiek en rozen centraal. Naast een 120 meter lange klimrozenwand op de binnenhof en een rozentuin in de voormalige slotgracht is er een showrozentuin rondom de rozenrassen van de legendarische Britse meesterveredelaar David Austin. Meer dan vijfhonderd Engelse rozen, gerangschikt in groepen van drie tot vijf van hetzelfde ras, zijn hier op terrassen geplant.

Valkenier

Valkenier

Kasteel Rosenburg werd in de 16e eeuw gebouwd op de plek waar al in 1150 een romaanse burcht verrees, maar daarvan zijn alleen de funderingsmuren van de donjon bewaard gebleven. Kapel en buitenmuren van de gotische burcht die er vervolgens in de 15e eeuw werd gebouwd, werden wel geïntegreerd. Al generaties lang – sinds 1681 – is het kasteel eigendom van de familie Hoyos-Sprinzenstein. Om de gigantische onderhoudskosten op te kunnen brengen, hebben ze het complex publiek toegankelijk gemaakt. De kamers met goed bewaard gebleven interieur, historische meubels en kunstobjecten zijn in het kader van rondleidingen te bezichtigen. De zogeheten Hoyos-kamer gaat in op de geschiedenis van het oorspronkelijk uit Spanje afkomstige grafelijke geslacht. Het burchtmuseum omvat onder meer een wapenkamer (met wapens uit de 15e-18e eeuw) en gaat in op de geschiedenis van de valkerij. Op de binnenhof, waar in de renaissance al valkerij-voorstellingen werden gegeven, zijn ook nu weer roofvogelshows. Die traditie wordt hier toepasselijk tot leven gebracht door valkeniers in renaissance-kostuums. Bij ‘gewone’ shows, van de valkenjacht te voet, zijn die nog relatief eenvoudig. In speciale voorstellingen wordt de valkenjacht te paard gedemonstreerd, met jacht- en hofmuziek. Dan zijn de kostuums veel pronkvoller en waan je je echt terug in de tijd.

Ook de kasteeltaverne is een bezoek waard. Met regionale (biologische) producten en kruiden uit de eigen historische kruidentuin worden hier specialiteiten uit de omringende Kamptal opgediend. Wie er even helemaal uit wil zijn, kan tegenover het kasteel zelfs overnachten in de Schlossgasthof: het hotel-restaurant van de familie Hoyos in historische bijgebouwen.

Geopend van begin april tot eind oktober.

rosenburg.at; schlossgasthofrosenburg.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann