Bezienswaardigheid

Kasteel Eckartsau

Tekst: Emely Nobis

Schloss Eckartsau ligt zo’n dertig kilometer buiten Wenen nabij de bos- en waterrijke Donau-Auen: een ideaal jachtgebied en dus een kolfje naar de hand van Franz-Ferdinand (1863-1914). Deze Oostenrijkse troonopvolger doodde volgens de archieven maar liefst 275.000 dieren. Veel van zijn trofeeën hangen nu nog in de gangen. Het barokke jachtslot was sinds 1760 eigendom van het Oostenrijkse keizerhuis, maar stond al zo’n eeuw leeg toen Franz Ferdinand er in 1900 kwam wonen. Bij de renovatie van het desolate gebouw liet hij de nieuwste technische snufjes als elektrisch licht, stromend water en zelfs een stofzuiger installeren.

Zoals bekend werd Franz Ferdinand in 1914 in Sarajevo vermoord, brak de Eerste Wereldoorlog uit en kwam er in 1918 een einde aan de Habsburgse heerschappij over Oostenrijk. Nadat Karl I – de laatste keizer – in november 1918 de troonsafstand had getekend, zocht hij met zijn gezin toevlucht in Eckartsau tot ze in maart 1919 naar Zwitserland vertrokken, van waaruit Karl I later naar Madeira werd verbannen – waar hij in 1922 stierf.

Eckartsau werd in 1919 onteigend en is nu eigendom van de Oostenrijkse Bundesforste – die ook zorg draagt voor het 27 hectare grote Engelse landschapspark rondom het kasteel. Dat park is het hele jaar door gratis toegankelijk. In het slot zelf kun je van april tot november deelnemen aan een historische rondleiding. Naast de vele jachttrofeeën in de gangen bezoek je dan enkele pronkzalen, een toilet en badkamer met handbeschilderde Delftsblauwe tegeltjes en de bibliotheek waarin Karl en Zitta tijdens hun enige kerst in Eckartsau kleine geschenken uitdeelden aan het personeel.

Schloß 1 in Eckartsauschlosseckartsau.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Stift Stams
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann