Musea

Heidi Horton Collectie

Kunstverzamelaar Heidi Goëss-Horten opende kort voor haar overlijden in juni 2022 in hartje Wenen een nieuw museum voor haar collectie van vooral westerse kunst uit de 20e eeuw.

Heidi Horten Collection Raws

Lena Henke, Ur-Mutter, 2019 © kunst-dokumentation.com / Manuel Carreon Lopez

Duitse expressionisten (Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde, Mark Rothko), Pop Art-kunstenaars uit Amerika (Andy Warhol, Roy Lichtenstein) en internationaal bekende kunstenaars als Marc Chagall, Georg Baselitz, Francis Bacon en Damien Hirst… Het zijn enkele klinkende namen uit kunstverzameling die miljardair Heidi Goëss-Horten (1941-2022) in de loop der jaren heeft opgebouwd. Een groot deel van de collectie (schilderijen, grafiek en sculpturen) is publiek toegankelijk in Hortens privémuseum in hartje Wenen.

Hanuschhof

Heidi Horten Museum

Façade museum Palais Goëss-Horten  Foto: Rupert Steiner © Heidi Horten Collection

Het museum Palais Goëss-Horten is gevestigd in de zogeheten Hanuschhof, naast de Burggarten en het Albertina Museum. Op 1.500 m2 tentoonstellingsruimte worden de kunstwerken hier gepresenteerd in telkens wisselende exposities.

Heidi Horten

Heidi Goëss-Horten in jonge jaren Foto: © Archiv Heidi Horten Collection

De vermogen dat aan de collectie ten grondslag ligt, is voornamelijk afkomstig uit Hortens eerste huwelijk. Haar toenmalige echtgenoot Helmut Horten overleed in 1987 en liet haar naar schatting 2,42 miljard euro na. Een deel van dat geld verdiende hij tijdens het nationaalsocialisme door onder meer de aankoop van warenhuizen die joodse families noodgedwongen moesten verkopen. Hij wordt dan ook beschouwd als een profiteur van het naziregime. In het nieuwe museum wordt de collectie ook in deze context belicht.

Hanuschgasse 3 in Wien, hortencollection.com




Turandot - Bühne na de pause
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen