Evenementen & Exposities

Dáli & Freud

Een expositie in het Unteres Belvedere werpt licht op de invloed van de Weense psychoanalyticus Sigmund Freud op de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí.

Tuinkant van het Untere Belvedere

Tuinkant van het Untere Belvedere © Fren Media, Frits Roest

Het Unteres Belvedere, ooit het zomerverblijf van prins Eugene in Wenen, is na een grote opknapbeurt vanaf eind januari weer geopend. De eerste expositie in het pronkvolle gebouw gaat in op de invloed vande Weense psychoanalyticus Sigmund Freud op de Spaanse surrealistische schilder Salvador Dalí. Voor de nog jonge kunstenaar was het lezen van Die Traumdeutung een van de belangrijkste ontdekkingen van zijn leven. Door de geschriften van Freud vond hij de sleutel tot verborgen angsten, verlangens en obsessies die hem van kindsbeen af hadden vergezeld. Onder invloed hiervan begon hij in 1926 de poëtica van het surrealisme te verkennen en ontwikkelde hij zijn eigen beeldtaal. Dalí was jarenlang   geobsedeerd door het idee zijn grote idool te ontmoeten. Door bemiddeling van schrijver Stefan Zweig en dichter Edward James vond die ontmoeting tenslotte plaats in Londen in juli 1938.

Baanbrekend

Remorse van Salvador Dali

Remorse van Salvador Dáli, 1931  © Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí / Bildrecht, Wenen 2022

Met ongeveer 150 werken – waaronder schilderijen, surrealistische voorwerpen, foto’s, films, boeken, dagboeken, brieven en andere documenten – belicht het Belvedere Dalí als persoon tegen de achtergrond van zijn complexe familie-universum en volgt het hem vanaf zijn ontdekking van Freuds geschriften tot zijn ontmoeting met de psychoanalyticus in ballingschap in 1938.

Daarnaast richt de tentoonstelling zich op andere baanbrekende ontmoetingen van de kunstenaar, zoals die met de dichter Federico García Lorca en de filmmaker Luis Buñuel in de Residencia de Estudiantes in Madrid. Zij werden de inspiratiebron voor zijn surrealistisch werk, evenals de histoloog en Nobelprijswinnaar Santiago Ramón y Cajal en diens tekeningen van zenuwweefsel.

Dáli – Freud: Eine Obsession, 28 januari-29 mei, belvedere.at
Turandot - Bühne na de pause
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen