Evenementen & Exposities

Vrouwenpower in Popart

Pop-art was niet alleen een mannenaangelegenheid, toont een expositie in het Kunsthaus Graz. De tentoonstelling “Amazons of Pop!” brengt het voor het eerst 40 vrouwelijke Popart-kunstenaars uit West-Europa en de VS samen.

Vrouwenpower in Popart

Vrouwenpower in Popart

Popart, de kunststroming die haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw, wordt gedomineerd door het werk van kunstenaars als Andy Warhol en Roy Liechtenstein. Minder bekend is het feit dat vrouwelijke kunstenaars uit Europa en Noord-Amerika binnen de stroming een eigen rol spelen, door het thematiseren van vrouwenemancipatie en het actief adresseren van politieke en sociale vraagstukken.

Lolita-beeld aan diggelen

De tentoonstelling “Amazons of Pop!” in het Kunsthaus Graz (Stiermarken) brengt het voor het eerst 40 vrouwelijke Popart-kunstenaars uit West-Europa en de VS samen. Ongeveer honderd werken (schilderkunst, installatie, performance, beeldhouwkunst en film) laten zien hoe kunstenaars als Barbarella, Brigitte Bardot, Jane Fonda, Ruth Francken, Ángela García, Angela Hareiter, Yoko Ono, Emma Peel, Niki de Saint Phalle en vele anderen in de door mannen gedomineerde kunst van die tijd hun eigen plek opeisen, onder meer door het experimenteren met nieuwe materialen als plastic en door in hun werk beelden van vrouwen in reclames en van heldinnen uit de film- en stripwereld te verweven. Dat doen deze Pop-Amazones op een luidruchtige, aandacht trekkende manier, met felgeel gekleurde posters, sarcastische collages, poppige plastic sculpturen en een duidelijke missie… In affiches nemen ze stelling tegen onder meer kolonialisme, racisme en oorlogsgeweld (zoals de Vietnamoorlog). Daarnaast slaan ze, te midden van een maatschappij met een traditioneel vrouwbeeld, de door mannen gemaakte clichébeelden van vrouwen als keurige echtgenote en moeder of juist lustobjecten en Lolita’s aan diggelen – onder meer door zichzelf als strijdbare superheldin of zelfbewuste, van seks genietende wezens, neer te zetten.

Amazons of Pop! Künstlerinnen, Ikonen, Superheldinnen 1961–1973, 22 april-28 augustus, Kunsthaus Graz
Turandot - Bühne na de pause
Bregenzerfestspiele andereart pigrafik
© Mozarteum Salzburg
Salzburger Adventsingen