Musea
Haus der Natur
Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest
Een bezoek aan het Huis van de Natuur is zo divers als het leven zelf. Op 7000 vierkante meter (80 zalen) vind je onder andere een dinosauriërzaal, een planetarium, een reptielen zoo en een aquarium met 38 zoet- en zoutwaterbekkens. Ook kun je een leerzame rondreis door het menselijk lichaam maken en tal van diorama’s bewonderen: Driedimensionale nabootsingen van landschappen met mensen en dieren. En dan zijn er nog tal van vaste en tijdelijke exposities, bijvoorbeeld over huisdieren en wilde dieren, insecten en spinnen, mineralen en fossielen, de ijstijd en de evolutie…
Interactief
Het Haus der Natur werd in 1924 door de zoöloog Eduard Paul Tratz (1888-1977) als particulier initiatief opgericht en wordt vandaag de dag beheerd door de vereniging Haus der Natur – Museum für Natur und Technik. Interactiviteit staat meet af aan hoog in het vaandel. Bezoekers moeten niet alleen kijken, maar vooral veel zelf doen en ervaren – om zo natuur en techniek op een speelse manier toegankelijk te maken. In het Science Center bijvoorbeeld zetten zo’n 80 interactieve stations aan tot het zelf onderzoeken en experimenteren met geluid, zwaartekracht, energie etc.
Was de collectie aanvankelijk ondergebracht in de stallingen van de stoeterij van de vorst-aartsbisschoppen van Salzburg (het huidige Große Festspielhaus), in 1959 verhuisde alles naar een in 1713-26 door Fischer von Erlach gebouwd voormalig Ursulinenklooster. Op de binnenplaats verrees de dinosauriërzaal met als publiekstrekker een bewegende, brullende Allosaurus-replica. Ook vind je hier het grootste volledig bewaarde skelet van een lepelbekdinosaurus en originele fossielen van visdinosauriërs – onder andere een uniek skelet van een vrouwtjesdier met twee bijna volgroeide embryo’s in de baarmoeder.
Mammoet en wolneushoorn
Het museum heeft veel meer highlights. De ‘feel Mozart’-ruimte in het Science Center in de vorm van een viool, waar je de trillingen van zijn muziek niet alleen hoort maar ook voelt. De ‘schatkamer’ met (half)edelstenen als smaragd, aquamarijn, toermalijn, saffier, robijn en diamant in hun natuurlijke kristalvorm. De nabootsing van een mammoet op ware grootte. De mummie van een wolharige neushoorn: Een gipsafgietsel van het dier zoals het in 1929 werd gevonden in Starunia (Oekraïne)… Zo valt er kortom voor iedereen – klein én groot – in dit veelzijdige museum wel iets te ontdekken.
Haus der Natur – Museum für Natur und Technik, Museumsplatz 5 in Salzburg, hausdernatur.at
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Openluchtmusea in Oostenrijk
mooiste plekjes
2023
8 spannende burchtruïnes
13 spectaculaire uitzichtplatforms
Bad Ischl
Salzburg
Wenen
Schwarze Mander
Virgental