Boeken

Weens caféleven

In zijn roman Het café zonder naam laat de Oostenrijkse auteur Robert Seethaler verlangens van gewone mensen met veel empathie tot leven komen én schetst hij het Wenen van de jaren zestig.

Robert Seethaler (Wenen, 1966) werd bekend met romans als De Weense sigarenboer en het wereldwijde succes Een heel leven. Het plot van zijn onlangs vertaalde roman Het café zonder naam is gauw verteld. Het is 1966 en Wenen krabbelt langzaam op na de oorlog en de daarop volgende bezetting door geallieerde troepen. Robert Simon woont als onderhuurder bij een oorlogsweduwe en verdient de kost met klusjes voor kraamhouders op de Karmelitermarkt in de wijk Leopoldstadt. Als een café op dit plein leeg komt te staan, besluit Robert zijn droom te vervullen en het te huren. Ook al komt hij er nooit aan toe het een naam te geven, het loopt al gauw goed genoeg. Buurtbewoners – marktkooplui, arbeiders, prostituées en eenzame ouderen – komen geregeld langs voor een bier, een glas wijn, een borrel of een frambozensodawater met een paar augurken. Een van hen, de werkloze naaister Mila Szalica neemt hij als serveerster in dienst. Uiteindelijk, na een flink aantal jaren, wordt het huurcontract van het café niet verlengd en moet Simon het verlaten.

Gemeenschapszin

Wat er gebeurt is allemaal niet spectaculair. Zelfs de opdoeking van het café is geen drama. Robert is er na al die jaren draven en rennen misschien zelfs wel aan toe. De kracht van Seethalers roman zit in de empathische, levensechte manier waarop hij caféeigenaar en clientèle beschrijft. Roberts verlangen naar verbondenheid. De liefde tussen Mila en worstelaar René. De zorgen van de slager van de overkant om zijn depressieve vrouw en zijn groeiende kinderschaar. De anonieme cafébezoekers die het leven met elkaar doornemen… Het gaat in deze roman over gewone mensen en gemeenschapszin, waarbij zijdelings ook een liefdevol portret wordt geschetst van een stad waar de bomkraters uit de oorlog worden gevuld, overal druk wordt gebouwd en de mensen zich langzaam weer wat kunnen permitteren.

Robert Seethaler, Het café zonder naam, uitgeverij De Bezige Bij, € 22,99