Made in Austria: Thomastik Infeld
Ambachtelijke snaren
Tekst: Emely Nobis / Beeld: Thomastik Infeld
Wat is Thomastik Infeld?
Wie maken het nu?

Zdenka Infeld
Familiebedrijf Thomastik Infeld wordt inmiddels geleid door Zdenka Infeld, weduwe van Peter Infeld. Het gros van de ruim tweehonderd medewerkers (80 procent vrouw) werkt in de productie zelf: van het walsen van metaal tot het draaien en omspinnen van snaren, het gieten van hars en de finale kwaliteitscontrole. Hart van het bedrijf zijn de productontwikkelaars en technici. Elke snaar stelt namelijk andere eisen aan de gebruikte machines, die allemaal door de technici in eigen huis worden gebouwd of aangepast. De productontwikkelaars houden zich nog steeds intensief bezig met materiaalkunde. Daarbij gaat het tegenwoordig vooral ook om het vergroten van de kennis over het samenspel tussen instrument, snaar, strijkstok en hars, want dat alles tezamen bepaalt de klank. Zelfs de mate van zweetproductie van de individuele muzikant heeft invloed. Bij Thomastik Infeld delen ze honderd jaar ervaring graag met hun klanten: deels via video-tutorials, deels door musici uit heel de wereld naar Wenen te halen om hun problemen (zoals een snerpend geluid in de hoge tonen) ter plekke te laten analyseren. Technisch leider Franz Klanner – bij Thomastik Infeld ook wel de Einstein van de snarenkunde genoemd – kijkt, praat, luistert en sleutelt net zo lang tot het probleem is opgelost. Muzikant blij én Klanner blij, want elke puzzel die hij kan oplossen, vergroot weer de eigen kennis en kunde.
Wanneer is een snaar goed?
Bij Thomastik Infeld vinden ze dat hun snaren de persoonlijkheid van het instrument moeten ondersteunen. Om uit te leggen wat dat is, trekt Klanner de vergelijking met een gesprek in een drukke stationshal: ‘Je verstaat de ander dan niet omdat hij schreeuwt maar omdat zijn stem een heel eigen klankkleur heeft. Zo is het ook met hoogwaardige instrumenten. Zelfs in de uiterste hoek van een concertzaal hoor je elke nuance, niet omdat de violist zo hard speelt maar omdat het instrument z’n eigen kleur en ziel heeft. Daarom maken wij geen snaren die vooral een harde klank produceren: luidsterkte is geen kwaliteit en heeft niets te maken met klankkleur. Onze snaren moeten het instrument niet overstemmen, maar de musicus juist in staat stellen om via zijn instrument elke emotionele impuls uit te drukken.’
Een eerlijk geluid, noemen ze dat. Of anders gezegd: Als een musicus z’n instrument niet optimaal beheerst, hoor je dankzij alle nuance ook alle fouten.
Waarom in hartje Wenen?
Net als vroeger vindt de volledige productie en kwaliteitscontrole plaats in hartje Wenen. In het vijfde district Margareten is Thomastik Infeld inmiddels verspreid over vier forse huizenblokken naast elkaar. Het is er een kruip-door-sluip-door om van de ene naar de andere afdeling te komen. Een verhuizing naar een industrieterrein aan de stadsrand zou praktisch en bedrijfseconomisch voordeliger zijn. Toch is dat nooit een optie geweest. Het gros van de gespecialiseerde werknemers woont immers in de buurt en hun kinderen gaan er naar crèche of school. Vaak blijven ze een leven lang in dienst en zijn de onderlinge contacten heel persoonlijk. Dat moet vooral zo blijven, vindt men. En dus blijven ze zitten waar ze zitten.
Waar krijg je het?
Bij gespecialiseerde muziekzaken en online: thomastik-infeld.com




ontwerper/architect Josef Hoffmann


Speurder in Wenen 2



Sigmund Freud

Het Habsburgse rijk en de EU







Speurder in Wenen



Schrijver






architect Otto Wagner

Sacher-Torte



Cottageviertel Wenen


Beethoven

Thomastik Infeld
Snaren









Topchef


Brouwerijen in Oostenrijk


Topchef


Heurigen in Wenen

Zedeloze wals

Weens trefpunt


Sisi


Nederlandse residentie

Topchef


Wiener Silber Manufactur

Egon Schiele

kunstenaar Gustav Klimt

Wenen


Topchef

Lobmeyr Kroonluchters



Keizer van Mexico



Topchef

Suite in Schönbrunn


Augarten Porselein


architect Adolf Loos

Weense
sneeuwkogel


Wenen