Boeken

Speurder in Wenen 2

De Oostenrijkse privédetective Otto Klein – een creatie van de Nederlandse auteur Hasko van Dalen – is terug. Een geval van verzekeringsfraude én een verdacht auto-ongeluk voeren hem opnieuw kriskras door Wenen.

Het bedrog met de amethyst: Zo heette de eerste detective met de Weense speurder Otto Klein in de hoofdrol. Daarin overtreedt hij de nodige regels tijdens een onderzoek naar fraude in de kunstwereld. Gevolg: Hij is tijdelijk z’n vergunning als privédetective kwijt en heeft hij bij gebrek aan inkomsten zijn kantoor in de Berggasse moeten opgeven. Gelukkig heeft hij onderdak gevonden bij zijn vriendin Gaby, die hij tijdens hetzelfde onderzoek leerde kennen. Die relatie is het enige lichtpuntje aan het begin van Het mysterie van de vaste claims, de tweede detective met de Weense speurder in de hoofdrol.

De vervulling van Kleins ambitie om belangrijke zaken op te lossen, lijkt verder weg dan ooit. Daarom is hij opgelucht en hoopvol als een gerenommeerde verzekeringsmakelaar hem vraagt onderzoek te doen valse schadeclaims wegens diefstal van kostbare merkhorloges én een dodelijk auto-ongeluk dat daar wellicht mee samenhangt. Dat hij zijn vergunning is kwijtgeraakt, is voor de verzekeraar geen probleem – aangezien het gaat om een intern, informeel onderzoek dat buiten de publiciteit moet blijven om reputatieschade te voorkomen. Sterker nog: Klein is juist aanbevolen door een hoofdinspecteur bij de politie omdat hij niet al te formeel te werk gaat en goede contacten heeft in het criminele circuit. Wel moet hij, vanwege het ontbreken van die vergunning, tijdelijk in dienst treden bij de verzekeraar. Dat zint Klein weliswaar niet, maar het verschaft hem wel een goede dekmantel voor zijn onderzoek. Ook het salaris en de belofte te bemiddelen bij het terugkrijgen van zijn vergunning trekken hem over de streep.

Verleiding

Wat volgt is, net als in Het bedrog met de amethyst, een klassieke, vlot geschreven whodunnit. Klein raakt verstrikt in een web van manipulaties, chantage en moord met een topambtenaar als verdachte en met gefortuneerde, invloedrijke cliënten die geloven boven de wet te staan en iedere poging om hun doen en laten te onderzoeken als vanzelfsprekend blokkeren. Er zijn opnieuw moorden en mishandelingen en opnieuw komt Klein door z’n eigen schuld in precaire situaties terecht en brengt hij zelfs het leven van Gaby in gevaar. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes mooi op hun plaats en blijkt lang niet alles wat het lijkt.

Hoewel niet meer single is Klein, net als tijdens zijn vorige avontuur, nog steeds erg gevoelig voor vrouwelijk schoon. Als hij z’n avontuur met de verleidelijke en misschien wel gevaarlijke Tharsilla uiteindelijk opbiecht aan Gaby, vergeeft zij hem ‘voor de laatste keer’. Ook krijgt hij zijn vergunning als privédetective terug. Kortom: All’s Well That Ends Well.

Het mysterie van de valse claims bevat uitstapjes naar Baden bei Wien en Kirchberg en Brandenberg in Tirol, maar speelt zich grotendeels af in Wenen. Opnieuw is het heerlijk om in Kleins voetstappen door de Oostenrijkse hoofdstad te wandelen en wil je meteen aanschuiven als hij Tharsilla meeneemt voor een rondleiding door het ‘zondige Wenen’ in het spoor van Josefine Mutzenbacher, een prostituee die zich in de tweede helft van de 19de eeuw succesvol omhoog wist te werken in de Weense samenleving.
Kortom: Opnieuw prima lectuur tijdens (of ter voorbereiding op) je volgende stedentrip naar Wenen.

Hasko van Dalen, Het mysterie van de valse claims, € 22,95Uitgeverij Palmslag

Hasko van Dalen (1949) heeft naast zijn werk in de wereld van de sociale zekerheid (o.a. voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) regelmatig verhalen, artikelen, columns en blogs geschreven. Het bedrog met de Amethyst (2021) was zijn debuut als detectiveschrijver.