Clara Biermasz

Van Onderdendam naar Wenen

‘Hier is gevoel anders’

‘Ik heb in Utrecht, Boedapest en Wenen gestudeerd. In Boedapest leerde ik mijn Hongaarse man – cellist Ádám Jávorkai – kennen. Sinds 2005 vormen we een duo, naast onze solocarrières. In Wenen wonen we sinds 2007, inmiddels met onze twee zonen van drie en één jaar. Ik ben Beethoven-fan, dus het is leuk dat ons huis in de Ungargasse op een steenworp afstand ligt van dat waarin Beethoven woonde toen hij zijn Negende Symfonie componeerde.

We wonen ook naast de Alter Streicherhof: vroeger een beroemde concertzaal waarin veel van Beethovens kamermuziek uitgevoerd werd. Mijn werk als concertpianist is internationaal, maar Wenen is mijn thuisbasis. Als kunstenaar voel ik me hier helemaal thuis. Mensen geven anders ruimte aan gevoelens dan in het nuchtere Nederland. Dat spreekt me aan omdat ik zelf ook de hele dag met gevoel bezig ben.

Met Nederland blijf ik in contact door het geven van concerten en door mijn werk voor de Chopin Stichting Nederland en het artistiek leiderschap van het muziekfestival Chopin aan Zee in Den Haag. De eerste editie in 2018 was zo’n succes dat inmiddels is besloten in elk geval nog twee jaar door te gaan. In Wenen geniet ik van de cultuur, de parken en van de middagmenu’s in restaurantjes. Al kan ik me in het Duits goed uitdrukken, sommige aspecten van een taal, zoals humor, zijn cultureel bepaald. Dan mis ik het Nederlands.

Veel meer nog mis ik mijn familie en de vrienden die zijn overgebleven na veertien jaar in het buitenland wonen. Met hen kan ik echt alles delen. In Wenen is de definitie van vriendschap anders. Je deelt de goede dingen, maar als er een keer echt iets is, houd je het binnen de familie. Dat maakt vriendschappen hier minder diepgeworteld.’

Tips
Museum: Ernst Fuchs-Museum (ernstfuchsmuseum.at)
Eten: Italiaans restaurant Rossini, Schönlaterngasse 11
Muziek: Wiener Kammeroper (theater­-wien.at)
Met kids: Poppentheater Schönbrunn (marionettentheater.at) en kinderopera’s in de Peterskerk (inhoechstentoenen.com)

Info en concerten Clara Biermasz: i clarabiermasz.com

Chopin Stichting Nederland: i chopinstichting.com

Meer lezen? Oostenrijk Magazine editie 1/2019 is te koop in onze webshop.

© rosa wessels (rosawessels.nl)
Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine

Google advertentie