Boeken

Speurder in Wenen 3

De Weense privédetective Otto Klein – een creatie van de Nederlandse auteur Hasko van Dalen – neemt een laatste opdracht aan. Daarna wil de aanstaande vader minder riskant werk zoeken, als hij dan tenminste nog leeft.

Privédetective Otto Klein wordt vader. Hij en vriendin Gaby verwachten dochter Angie – genoemd naar Kleins favoriete Stones-nummer. Klein heeft Gaby moeten beloven ander werk te zoeken. Immers: Hij raakt als speurder telkens weer verzeild in levensgevaarlijke situaties, ook omdat hij geregeld de mazen van de wet opzoekt. Voordat het zo ver is, neemt hij echter een laatste lucratieve opdracht aan – want met een kind op komst en een nieuw koophuis vliegt het geld de deur uit.

Nederlandse dames

Dat is de context van Het geheim om voor te sterven, de derde detective met de Weense privédetective Otto Klein in de hoofdrol. De opdracht zelf is tamelijk mysterieus. Hij moet Herbert Petsch opsporen en zorgen dat die het ‘gestolene’ teruggeeft. Wat er is gestolen mag Klein niet weten. Evenmin wie zijn geheimzinnige opdrachtgeefster is, die alleen communiceert per telefoon en via aanwijzingen in boeken. Natuurlijk wordt het weer gevaarlijk. Nog voor Klein met de nieuwe klus kan beginnen, wordt hij in zijn kantoor overvallen en bijna vermoord. Als hij toch doorzet (een half miljoen euro in het vooruitzicht heelt vele wonden), komt hij terecht in een wereld van drugshandel en het daaraan gerelateerde geweld. Zelf wordt hij door boeven levend begraven en door de politie gearresteerd. Toch is de toon eerder optimistisch dan donker. Bovendien wandel je al lezend door Wenen en leer je typisch Weense uitdrukkingen en gewoontes kennen. Ook zijn er uitstapjes naar Marianka in Slowakije en naar Brandenberg in Tirol, waar twee Nederlandse dames (Marja en Merel) Klein te hulp schieten.

Met Het geheim om voor te sterven sluit journalist Hasko van Dalen zijn trilogie rondom speurder Otto Klein af. En net als in zijn eerdere whodunits vallen aan het einde alle puzzelstukjes weer mooi in elkaar.

Hasko van Dalen, Het geheim om voor te sterven, Uitgeverij Palmslag, € 23,95

Alle drie delen van de Otto Klein trilogie verschijnen ook als luisterboek bij Storytel, Nextory, KoboPlus, Online Bieb, Bol.com en Luisterrijk. Ze worden ingesproken door Freek den Hartogh, acteur, theatermaker en componist. Hij speelde onder meer mee in de tv-serie ‘Het verhaal van Oranje’. Hoewel er sprake is van een trilogie is kun je alle drie delen los van elkaar beluisteren. Het zijn steeds op zichzelf staande verhalen.