Boeken

Speurder in Wenen

In je reisbagage bij een volgende stedentrip of nu al lezend op de bank door de Oostenrijkse hoofdstad dwalen… In de detective Het bedrog met de amethyst laat de Nederlandse schrijver Hasko van Dalen privédetective Otto Klein door Wenen dwalen.

Hij is midden dertig, single en niet al te ambitieus: de Weense speurder Otto Klein – hoofdpersoon van de detective Het bedrog met de amemthyst. Omdat hij van twee opdrachten per week kan rondkomen, doet hij weinig moeite actief nieuwe klanten te werven. De opdrachten die hij heeft, zijn meestal weinig spectaculair: winkeldiefstal, overspel, bedrijfsspionage, opsporen van vermiste goederen of mensen…  Dat zijn kantoor in de Berggasse ligt, de straat waar psychoanalyticus Sigmund Freud bijna een halve eeuw woonde en werkte, lijkt een toevallige bijkomstigheid.

Welk misdrijf?

Het bedrog met de amethyst is geschreven door de Nederlander Hasko van Dalen, maar speelt zich af in Oostenrijk: met name in Innsbruck en Wenen, waar Van Dalen zowel zakelijk als privé regelmatig verbleef. Dat hij het land goed kent, blijkt uit de bijna terloopse maar treffende observaties van zijn hoofdpersoon over bijvoorbeeld het typisch Weense fenomeen van ‘kankeren’ op alles en iedereen. Ook zijn beeldende beschrijvingen van de Weense appartementencomplexen, wegrestaurants, winkelstraten, wijnbars, cafés en nachtclubs verplaatsen je meteen naar de Oostenrijkse hoofdstad.

De detective zelf is klassieke whodunnit, waarin de lezer via tal van kleine en grote puzzelstukjes uiteindelijk de dader van het misdrijf moet zien te achterhalen. Van Dalen geeft er een aardige twist aan door tot vlak voor het einde van het boek bovendien open te laten óf en welk misdrijf er eigenlijk is gepleegd (al leidt de speurtocht zelf hoe dan ook tot allerlei misdaden).

Alles begint ermee dat een nieuwe cliënte, Ulrika Berger, aan privédetective Otto Klein vraagt haar vriend Markus Meyer op te sporen. Deze kunstenaar werkt in Innsbruck in het huis van een rijke aristocraat aan een kostbaar scheepsmodel van goud, zilver en edelstenen: de amethyst uit de titel. Vlak nadat Markus aan Ulrika heeft verteld dat hij vermoedt dat het model gebruikt zal worden voor drugssmokkel naar de VS , krijgt ze geen enkel contact meer meer met haar vriend en weigert ook de aristocraat haar te woord te staan. Hoewel Otto Klein het maar een vreemd verhaal vindt, valt hij voor de charmes (en het geld) van Ulrika. Hij neemt de opdracht aan, vertrekt met haar naar Innsbruck om uiteindelijk weer samen terug te keren naar Wenen, waar het spoor naar de elitaire kunstwereld voert.

In de tussentijd zijn we een paar moorden, mishandelingen en een bomaanslag verder en krijgt de gemakkelijk te verleiden Otto Klein een relatie met Ulrika (die hij tegelijk blijft wantrouwen) en later Gaby, medewerkster van een veilighuis. Ook worden Ulrike en de wulpse Christl (de assistente van een vriend van Klein) door boeven bedreigd, waarbij ze ‘natuurlijk’ gestript worden tot op de zwartkanten string en bh die ze ‘natuurlijk’ dragen. Het kan bijna niet traditioneler, al weet Ulrike zich eerder ondanks dan dankzij Klein prima zelf te bevrijden.

Debuut

Hasko van Dalen (1949) heeft naast zijn werk in de wereld van de sociale zekerheid (o.a. voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) regelmatig verhalen, artikelen, columns en blogs geschreven. Het bedrog met de Amethyst, zijn late debuut als detectiveschrijver, is vlot geschreven, tot het laatst toe spannend en – niet onbelangrijk – uiteindelijk vallen de puzzelstukjes knap op hun plaats. Otto Klein mag dan een speurneus van de oude stempel zijn, je wandelt met plezier in zijn kielzog door Wenen tussen het winkelend publiek in de Kärntnerstrasse, de toeristen bij Schönbrunn of langs terrassen vol vrolijke mensen en stapvoets voorbij rijdende Fiaker (paardenkoetsen). Prima lectuur tijdens (of ter voorbereiding op) je volgende stedentrip naar Wenen.

Hasko van Dalen, Het bedrog met de Amethyst, € 20,95 of € 9,95 (e-book), Uitgeverij Palmslag

Hasko van Dalen heeft drie detectives met Otto Klein in de hoofdrol geschreven. De trilogie verschijnt ook als luisterboek bij Storytel, Nextory, KoboPlus, Online Bieb, Bol.com en Luisterrijk. Ze worden ingesproken door Freek den Hartogh, acteur, theatermaker en componist. Hij speelde onder meer mee in de tv-serie ‘Het verhaal van Oranje’. Hoewel er sprake is van een trilogie is kun je alle drie delen los van elkaar beluisteren. Het zijn steeds op zichzelf staande verhalen.