Design

Traditioneel of juist modern, vaak innovatief en duurzaam, bovenal mooi… dit is Oostenrijks design.
Thomas Rettl © Nina Hader© Nina Hader

Kilts uit Karinthië

Het is weer eens iets anders: een ‘Schotse’ ruit uit Karinthië. Modehuis Rettl kleedt al sinds 1869 prominenten: van keizershuis tot Sean Connery. Thomas Rettl leidt het familiebedrijf sinds 1991 en vulde de traditionele collectie aan met kilts op maat. Elke Oostenrijkse provincie heeft bij ‘Rettl 1868 Kilts & Fashion’ een eigen ruitpatroon.

Uit de fles

De kleine glasblazerij van Alois Berger in Niedermauern (Oost-Tirol) smelt lege wijnflessen (bij een temperatuur van 720 graden) om tot ze de vorm van (serveer)schalen, lampen of klokken hebben.  Zoals deze fruitschaal ‘Tirolerin’ waarin een Tiroolse adelaar is gebrand.

Weense tijd

De achthoekige Würfeluhr (dobbelsteenklok), die sinds 1907 de tijd wegtikt in de Weense binnenstad, is nu ook als horloge verkrijgbaar. Normalzeit (€ 495,- met zwarte caoutchouc band) en het kleinere Normalzeit Red 36 is her-ontworpen door de New Yorker Fredi Brodmann in opdracht van kunsthandel Lichterloh uit Wenen, eigenaar van het naam- en beeldrecht van de Wiener Würfeluhren.

Slow Cooker

Slow cooking in een gaarkist is eeuwenoud en gezond. Alois Eisl en Gerlinde Egger uit ­Fuschl am See (Salzburg) ontwierpen een modern en decoratief model in verschillende maten (van eenpersoons- tot familiekist). Inclusief emaille pan (Riess) en een door Gerlinde ontworpen kussen dat de warmte vasthoudt.

Weense zeep

Badeenden, bloemen, bonbons en marsepein… familiebedrijf Alles Seife maakt het allemaal met natuurlijke ingrediënten van zeep. In hun winkel op de Naschmarkt in Wenen ontmoeten ze geregeld toeristen die enthousiast zijn over de stad. Daaruit is de zeepserie Wienerisch für Anfänger ontwikkeld, met daarop de uitleg van typisch Weense uitdrukkingen als Kombinesch (dunne onderjurk) of Dreckanten (slordige vrouw).

Skiër Toni

De winterlijn ‘Toni – der Skifahrer’ van Gmundner Keramik staat symbool voor de idyllische winterwereld in de Oostenrijkse Alpen. Enkele jaren geleden speciaal voor de periode rond Kerst ontworpen, bleek Toni al gauw zo populair dat hij inmiddels in het vaste assortiment van de porseleinfabrikant zit. Skiër Toni wordt in rood, groen of grijs afgebeeld op borden, kopjes en mokken. Nieuw dit jaar is het glasservies Toni.

Ripple-lampen

De handgeblazen Ripple-lampen van Lobmeyr toveren een spannend licht- en schaduwspel op de wand. Een kleine lamp in een grotere glazen kogel (de ‘Dom’) fungeert als lichtbron. De decoraties op de glazen kogel zorgen voor een diffuus licht, dat bovendien telkens van vorm verandert omdat de kogel heel langzaam draait. 52 of 45 cm hoog.

Weense sjaal

In de tweede helft van de 19e eeuw stond de zevende wijk in Wenen bekend om zijn vele textielbedrijven. Als eerbetoon verwerkte ontwerpster Alexandra Surugiu in het patroon van haar 7er-sjaal objecten uit de wijk, zoals een torenklok en ornamenten. Weense elegantie puur, te koop in diverse winkels in de stad.

Charmante Trix

De traditionele houten Brettl­stuhl  uit de Alpen – met houten zitting en rugleuning – krijgt bij Schmidinger Möbelbau (Bregenzerwald) een modern jasje. De nieuwe Trix komt in moderne kleuren en is dankzij de licht verende zitting veel comfortabeler dan het klassieke voorbeeld. Het hart in de rugleuning verleent deze sprookjesboekachtige stoel extra charme. Ook verkrijgbaar als loungemodel.

Weense waterkaraf

Weners zijn trots op hun kraanwater. Het Hochquellwasser komt direct uit het Alpengebergte in Neder-Oostenrijk en Stiermarken en staat bekend om zijn excellente kwaliteit. Zo’n goed water verdient natuurlijk een fraaie karaf, die meteen ook een mooi Weens aandenken is. In Donaublauw en met onder meer een afbeelding van het reuzenrad uit de Weense prater, de skyline van de stad of het Johann Strauß-standbeeld uit het Stadtpark.

Gulden vlies

De decoratieve schalen van Andrea Baumann lijken wel licht te geven. De bijna doorschijnende halve bollen van porselein­aarde uit Limoges (Frankrijk), bekend om z’n witheid, zijn handgemaakt. Daardoor zijn de randen onregelmatig dik en is elk exemplaar uniek. Met een ‘gulden vlies’ van vloeibaar goud en stevig ondanks het kwetsbare uiterlijk.

Mozart in bad

Johann Strauss, Gustav Klimt, Ludwig van Beethoven of de Wiener Sängerknaben: de badeenden van Austroducks zijn niet van de straat. Bedenker Rudolf Doppelbauer verzamelde zelf badeenden uit heel de wereld en besloot in 2010 een eigen lijn te ontwikkelen. Zijn Austroducks zijn kindvriendelijk: gemaakt van natuurlijk rubber en handbeschilderd met latexverf zonder oplosmiddelen.