Design / Sieraden & Accessoires

© Jan_Gutzeit

© Jan Gutzeit

Plantaardige bril

Elke twee jaar reikt het Oostenrijkse ministerie voor Digitalisering en Economie de Staatsprijs voor Design uit. De prijs wordt toegekend aan de meest creatieve en innovatieve designoplossingen uit Oostenrijk, met als doel het bewustzijn van vormgeving in de Oostenrijkse economie te vergroten. In de categorie consumentenproducten ging de prestigieuze onderscheiding in 2022 naar een brillencollectie: De ROLF Bohnenbrille van ontwerpers Johannes Wacker, Bernhard Wolf, Roland Wolf.

De brillen zijn gemaakt van poeder dat wordt gewonnen uit de bonen van de zogeheten Wonderboom, een snelgroeiende plant. Het brilmontuur wordt in Oostenrijk vervaardigd, is zeer veerkrachtig en licht als een veertje. De gepatenteerde scharnieren wordt middels 3D-print mee-gedrukt zonder schroeven en metalen onderdelen. Daardoor is deze duurzame bril op plantaardige basis, aldus de jury, behalve flexibel, onderhoudsvriendelijk en recyclebaar ook huidvriendelijk.

Gemaakt in opdracht van Brillenmanufaktur ROLF, in 2009 in de Tiroler Alpen opgericht door Roland Wolf. Het familiebedrijf maakte aanvankelijk alleen brillen van hout, maar produceert inmiddels ook brillen van titanium, steen, hoorn en dus planten.

Meer informatie en verkoopadressen in Nederland en België: rolf-spectacles.com
Thomas Rettl © Nina Hader© Nina Hader
© Stefan Armbruster
Benni's nest Suzy Stöckl