Een beschermlaag van gesmolten glas (glazuur) op voorwerpen van metaal of aardewerk. Email is zeer glad, hard, onbrandbaar en duurzaam. Nadat de Tsjechische arts en chemicus Adolf Martin Pleischl in 1857 ontdekte dat mensen ziek werden van de zware metalen in tinnen en koperen servies, kwam email in beeld als gezond alternatief. Bedrijven in Oostenrijk en Duitsland lukte het als eerste om email te laten hechten aan metaal. Het was de grondsteen voor een bloeiende Europese emailindustrie.
Wanneer werd Riess opgericht?
De wortels van het bedrijf gaan terug tot een smederij in Ybbsitz (Neder-Oostenrijk) waar vanaf 1550 met grote hamers pannen en ketels werden gevormd. De Riess-clan trouwde daar in 1801 in. Door de neergang van de ijzerindustrie had de smidse op enig moment geen toekomst meer. Friedrich Riess nam de stap tot het vervaardigen van hoogwaardig porseleinemail. Dat was in 1922. Toen iedereen nog op kolen stookte, liet hij met vooruitziende blik een eigen waterkrachtcentrale bouwen. Zijn kleinzoon (en naamgenoot) Friedrich: ‘Iedereen verklaarde hem voor gek, maar nu zijn we blij met onze duurzame energie. We gebruiken trouwens ook nog steeds een van zijn ovens. Het energieverbruik is heel wat lager dan bij al die moderne toestellen met te veel toeters en bellen.’
‘Waarom bestaan jullie nog?’
Nu staat Riess voor kookgerei dat zich in kwaliteit en design positief onderscheidt van goedkope (vaak Aziatische) import. Toch kreeg Friedrich zelfs nog een aantal jaren geleden geregeld de vraag gesteld waarom Riess überhaupt nog bestond. Niet zo vreemd! Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw hield de ene na de andere grote emailleerfabriek in Europa ermee op. In 1980 was in Oostenrijk alleen Riess nog over. ‘Onze dood werd al voorspeld.’
Dat het familiebedrijf wist te overleven, schrijft Friedrich deels toe aan een bewust gebrek aan daadkracht. ‘Mijn overgrootvader overleed in 1914, tijdens een economische crisis en vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Geen van zijn drie zoons had het geld om de anderen uit te kopen. Ze besloten het bedrijf samen voort te zetten en zo doen we het nog steeds: ik ben verantwoordelijk voor techniek en productie, mijn neef Julian voor sales en marketing en mijn nicht Susanne voor personeel en organisatie. Samen leiding geven vergt veel overleg. Misschien hebben we op veel gebieden de goede beslissingen genomen omdat we te langzaam waren.’
In elk geval te langzaam voor de snelle consultants die in de jaren tachtig door het bedrijfsleven trokken. ‘Alles moest anders volgens mooie Harry met z’n Mercedes-zonnebril en z’n Mercedes Coupé. We moesten het assortiment inkrimpen, want niemand had nog melkkannen, po’s of saladeschotels van email nodig. Onze concurrenten luisterden en gooiden die producten eruit. Wij aarzelden: Konden we de omzet van die po’s wel missen? Een jaar later bleek dat we juist veel meer po’s verkochten dan vroeger. Wat elders uit het assortiment verdween, leverde ons telkens extra omzet op. Onze concurrenten leverden op advies van Harry alleen nog aan grote winkelketens en gooiden de vakhandel eruit. Die klopten dus bij ons aan.’
Het verplaatsen van de productie naar Azië heeft het leidinggevende trio nooit overwogen. ‘Ons personeel werkt hier vaak al generaties; een deel woont in onze werknemershuizen. We zijn als een grote familie. Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal, want veel gebeurt hier nog handmatig. Vroeger haalden we de slaven naar Europa; nu brengt Europa het werk naar de slaven. Daar wil ik niet aan meewerken.’
Dat producten van Riess daarom relatief duur zijn, nam het bedrijf lange tijd op de koop toe. Inmiddels wordt de omgang met mens en milieu in de marketing bewust ingezet. ‘Want je moet kunnen uitleggen waarom wij vierentwintig euro vragen voor een pan die elders vier euro kost. Alleen wijzen op het kwaliteitsverschil is zeker in deze wegwerpmaatschappij niet genoeg.’
Waar komt innovatie vandaan?
U vraagt, wij maken: zo ongeveer werkt het bij Riess. Een voorbeeld: Toen de eigenaar van een wijnlokaal een XL-braadslee zocht, werd van twee kleinere braadsledes een zijkant afgesneden en werden de twee stukgesneden pannen aan elkaar gezet tot het gewenste formaat. Het experiment beviel. Andere gastronomen wilden net zo’n schaal, zodat Riess het aandurfde zo’n extra groot model in productie te nemen. ‘Meteen in het eerste jaar hebben we er 150.000 van verkocht, gewoon door te luisteren naar de klant.’
Wie maakt de pannen kapot?
Friedrich Riess neemt ons mee naar een kamertje waar kapotte waar wordt onderzocht. Op een campingkookstel laat hij zien wat er gebeurt als je een pan te snel verhit of een kleine pan op een te grote pit zet (en andersom). Volg de tips op de website en een Riess kan eigenlijk niet stuk, stelt Friedrich. De grote boosdoener is de gebruiker zelf. ‘Negentig procent van onze problemen staat voor de haard.’
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2018/05/zh-loa-vase-white-copyright-el-woods-b.jpg419800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2018-05-24 15:04:582021-01-05 14:10:54Made in Austria: Wiener Silbermanufactur
https://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2018/01/STROH80.jpg419800Oostenrijk Magazinehttps://www.oostenrijkmagazine.nl/cmsoostenrijk/wp-content/uploads/2020/07/Oostenrijk-Magazine-Online-Zwart.pngOostenrijk Magazine2018-01-11 13:40:212020-12-07 14:50:47Made in Austria: Stroh Rum
Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Wij verwerken of bewaren geen individuele gebruiksgegevens. In het menu onder PRIVACY vindt u ons privacy statement.
We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.
Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.
Essentiële Website Cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.
Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.
We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.
We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.
Google Analytics Cookies
Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.
Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:
Overige externe diensten
We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt
Google Webfont Instellingen:
Google Maps Instellingen:
Google reCaptcha instellingen:
Vimeo en Youtube video's insluiten:
Andere cookies
De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:
Privacy Beleid
U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.