Kufstein

Parel van Tirol

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest

Kufstein, in een beroemd volkslied uit 1947 bezongen als ‘Parel van Tirol’, maakt die naam nog steeds waar. Of misschien wel opnieuw. Het historische stadje aan de Inn blijkt aantrekkelijk levendig. Waar moet je zijn en wat moet je zien?


Kennst du die Perle, die Perle Tirols.
Das Städtchen Kufstein, das kennst du wohl.
Umrahmt von Bergen, so friedlich und still.
Ja, das ist Kufstein, dort am grünen Inn.

Karl Ganzer-monument

Karl Ganzer-monument

Aldus de eerste strofe van het Kufsteinerlied, in 1947 gecomponeerd door de Tiroler Karl Ganzer. Het werd wereldberoemd dankzij een plaatopname van de Beierse zanger Franzl Lang uit 1968. Zijn uitvoering van het gejodelde refrein zorgt nog steeds voor kippenvel. Ganzer (1920-1988) was een muzikale autodidact die met zijn accordeon geregeld optrad in het traditionele Gasthaus Auracher Löchl in Kufstein. Nu wordt hij geëerd met een monument vlak bij restaurant Auracher Löchl in de middeleeuwse Römerhofgasse, een smal straatje met historische huizen vol kunstige gevelschilderingen.

Kufstein maakt die reputatie als ‘Parel van Tirol’  nog steeds waar. Of misschien wel opnieuw. Het historische stadje aan de Inn blijkt aantrekkelijk levendig. Aan de ene kant van de Römerstraße  loop je via een poort in de deels bewaarde hoektoren van de stadsmuur naar de Inn. De brug over deze rivier, met een beeld van de brugheilige Nepumuk, leidt naar het station van Kufstein en het merengebied buiten de stad. De andere richting uit voert de weg naar de levendige binnenstad met mooie pleinen, moderne boetiekjes en uitnodigende cafés  en restaurants.

Wat mag je in elk geval niet missen tijdens een verblijf hier?

Unterer en Oberer Stadtplatz

Unterer Stadtplatz

Unterer Stadtplatz

Op de aangename Unterer Stadtplatz (voetgangerszone) vindt ’s zomers elke zaterdagochtend een gratis openluchtconcert plaats. De vele restaurants en winkeltjes hier zijn gevestigd in pastelkleurige stadshuizen uit de 16e en 17e eeuw. Ze zijn gebouwd in de typische Inn-Salzach-stijl, waarbij meerdere huizen dankzij hun gezamenlijke gevel een gesloten ensemble vormen en de daken zijn verborgen achter een verhoogd front. Daardoor lijken ze rechthoekig en paleisachtig groot. Aan het einde van het plein pronkt het monumentale raadhuis uit de 16e eeuw; op de geelgekleurde trapgevel staat onder meer een afbeelding van keizer Maximilian I, die de stad in 1504 veroverde. De ingang van het raadhuis ligt aan de Oberen Stadplatz. Bezienswaardig op dat plein zijn een imponerend Jugendstilhuis (Eggergebäude) en een prachtvol pand van de Sparkasse uit 1907.

Pand van de Sparkasse uit 1907

Pand van de Sparkasse uit 1907

Het winkelaanbod van Kufstein concentreert zich in het gebied tussen de Oberen Stadtplatz en de Kaiserbergstraße. Een mooi Tirools modehuis is Feucht (Oberer Stadtplatz 7/10). Het originele Naschwerk verkoopt chocolade, zwemkleding én lingerie (Kaiserbergstraße 3). Gitta’s Wohnen & Lifestyle Bistro heeft leuke (woon)accessoires én je kunt er koffie drinken (Unterer Stadtplatz 31). Boeken, cd’s, dvd’s en koffie krijg je bij het Buchcafé (Unterer Stadtplatz 25) en bij Feinkost Weninger, de zaak van Thomas Weniger en zijn moeder Brigitte. Brigitte Weniger is de auteur van (ook in het Nederlands vertaalde) kinderboeken over konijn Paultje, poes Nina en het nachtspookje Piep  (Kaiserbergstraße 23).

De Untere Stadtplatz is ook begin- en eindpunt van een historische wandelroute door de binnenstad, die in één uur tijd langs 23 stations voert.  Ook vind je hier (op nummer 11) het toerismebureau.

Vesting Kufstein

Vesting Kufstein

Vesting Kufstein

Hét symbool van de stad is de vesting Kufstein, die als een Acropolis op een berg boven het stadje uittorent. Ze getuigt van het krijgshaftige verleden. Beieren, Tirol en de Habsburgers streden eeuwenlang om de grensstad aan de verkeersader Inn, vanwege de strategische ligging én de inkomsten uit invoerrechten en tolheffingen. In 1504 werd Kufstein door keizer Maximiliaan I van Oostenrijk veroverd op de Beierse burchtcommandant Hans van Peinzenau, met hulp van de reuzenkanonnen Purlepaus en Weckauf. Hij herstelde de schade en bouwde de toen al drie eeuwen oude burcht uit tot een grote vesting. Naar boven ga je per lift of via een overdekte houten trap. De binnenhof aan de zuidkant is nu een muziekarena. ’s Zomers zijn hier vrijwel dagelijks concerten: van klassiek tot pop. De vesting zelf herbergt diverse musea, de voormalige gevangenis in de Kaiserturm en het Heldenorgel, met 4300 pijpen en 36 registers het grootste openluchtorgel ter wereld. Het wordt dagelijks om 12.00 uur bespeeld. Je kunt de organist toekijken op het plein bij de ingang. Te horen is dit Heldenorgelconcert (ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog) in heel de stad.

Kaiserberg

Natuurgebied Wilde Keizer

Natuurgebied Wilde Keizer

Niets heerlijker dan tijdens een weekend in Kufstein een paar uurtjes de bergen ingaan. Dat is heel makkelijk. Vanuit het centrum wandel je in twintig minuten tijd naar de Kaiserlift aan de voet van het Keizergebergte (Obere Sparchen 17). De stoeltjeslift brengt je naar de Wilde Keizer op 1200 meter hoogte, een beschermd natuurgebied met tal van wandelroutes. Alleen van het uitzicht genieten? De kortste weg voert naar het Weinbergerhaus (Stadtberg 8), waar de huisgemaakte Apfelstrudel met vanillesaus indrukwekkend groot is en je vanaf het terras ver uitkijkt over het Inn-dal en de bergen tot in Beieren. Kaiserlift en Weinbergerhaus zijn geopend van 1 mei tot 31 oktober.

Römergasse en Auracher Löchl

Römergasse

Römergasse

Het traditionele Gasthaus Auracher Löchl in de Römergasse, de geboorteplek van het Kufsteiner lied, bestaat nog steeds. De met donker hout beklede klassieke Stube is glimmend opgepoetst, maar verder in oude glorie gelaten. Dankzij loungestoelen, hip servies, moderne gerechten en vlotte bediening is de sfeer toch verrassend eigentijds. Huisspecialiteit is dry aged beef.

Direct onder het restaurant kunnen nachtbrakers terecht in Stollen 1930, een cocktailbar met jaren dertig-flair. Het schemerige keldergewelf, in 1409 als bierkelder uitgehouwen in de rotsen, is een must voor gin en tonic-liefhebbers. Je kunt kiezen uit ruim zeshonderd verschillende gin-merken.

Aan de overkant van de straat kun je meteen daarna het bed induiken in boetiekhotel Träumerei #8. Elke kamer hier draagt de naam van een andere (wereld)stad of land (zoals Amsterdam, Cuba of Kufstein) en is stijlvol ingericht in een daarbij passende sfeer, deels met souvenirs die de eigenaren zelf van hun reizen meebrachten. Träumerei #8 behoort net als restaurant Auracher Löchl en ginbar Stollen 1930 tot het imperium van Richard Hirschhuber. Nadat hij het hotel in 2003 van zijn vader overnam, katapulteerde hij het met veel liefde voor detail naar onze tijd. Althans de binnenkant, want de buitenkant staat onder monumentenzorg. Het ontbijtbuffet in de bistro, met uitzicht op de rivier Inn, is opulent en overheerlijk.

Naaimachinemuseum

Josef Madersperger (1768-1859), telg uit een kleermakersfamilie in Kufstein, geldt als één van de uitvinders van de naaimachine. In zijn geboortehuis in de Kinkstraße 16 is een klein (gratis) museum ingericht over de man en over de ontstaansgeschiedenis van de naaimachine. Lees hier meer over hem.

Motorikpark

Kufstein ligt aan weerszijden van de rivier Inn, tussen huisbergen Pendling en Maistaller in het westen, het Keizergebergte in het oosten, de Thierberg in het noorden en het Kufsteiner bos in het zuiden. Aan de rand van natuurpark Wilde Kaiser, met daarin ook tal van wandelmogelijkheden, ligt het Motorikpark: een outdoor-bewegingspark met 18 stations waar je in totaal 33 verschillende fitness-oefeningen als krachttraining, buikspieroefeningen of motorische training kunt doen. Leuk voor jong en oud.

Riedel

In de Tiroler Glashütte van glasfirma Riedel in Kufstein wordt glaswerk als vanouds mondgeblazen. Daarbij kun je tijdens een rondleiding hier toekijken. Lees hier meer over dit iconische Oostenrijkse bedrijf.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.
Deze zomer verandert het Rathausplatz in Wenen weer in een indrukwekkende openluchtbioscoop
Franz Carl Fontijn
Österreich Werbung
Hauptplatz Retz© FREN Media
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine