Bezienswaardigheid

Altfinstermünz

Tekst: Emely Nobis

Als vastgekleefd ligt de ­vesting Altfinstermünz tegen de rotsen langs de Inn, nabij het plaatsje Nauders in Tirol. Midden in het water staat een bruggentoren, aan weerszijden geflankeerd door een overdekte houten brug. De Inn is hier grensrivier. De vesting staat in Oostenrijk; wie via de brug de rivier oversteekt, belandt in het kanton Graubünden in Zwitserland.

Vesting en brug werden in 1472 als gerechtsgebouw en douanekantoor gebouwd door aartshertog Sigismund van Oostenrijk. De huidige grenzen bestonden uiteraard nog niet. Beide rivier­oevers behoorden tot het territorium van het graafschap Tirol, maar met twee rivaliserende bisschoppen als heersers waren er wel binnengrenzen en dus de mogelijkheid invoerrechten te vorderen.

Sigismund koos voor deze onherbergzame plek aan de voet van de steile Finstermünz­kloof (minze = Germaans voor steil) omdat de Inn hier met 38 meter relatief smal is en dus ‘makkelijk’ te overbruggen. Bovendien hadden de Romeinen het steile pad al geëga­liseerd toen ze hier delen van de Via Claudia Augusta aanlegden.

In de eeuwen na de bouw werd de vesting keer op keer vergroot, tot het douane­kantoor in 1779 werd opgeheven. Het complex werd verkocht aan de laatste douanier, die er een Gasthaus van maakte. Nieuwe eigenaren kwamen en gingen, verbouwden en sloopten. In 2001 verwierf de Oostenrijks-Zwitsers-Italiaanse Vereniging Altfinstermünz het geheel en na een zorgvuldige renovatie ziet de vesting er nu weer uit als in de beginperiode.

De vesting is te voet of per auto bereikbaar. Een museum in de vesting met wisselende exposities is tussen april en oktober geopend. Vlakbij ligt het nieuwe restaurant Klausenschenke. altfinstermuenz.com

In de omgeving van vesting Altfinstermünz kun je wandelen over de historische Kaiserschützenweg en/of de de historische vesting Nauders bezoeken.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Jasmin Riener
Burcht Laudeck
Oostenrijkse woning
Troadkasten
Neusiedlersee
Poort van het concentratiekamp
Palmenhaus Schönbrunn
Vesting NaudersTirol Werbung
Rosenburg
© Visit Klagenfurt
Donauauen
Karlskirche
Gurker altaar© Oostenrijk Magazine
Schloss Hof
Eisriesenwelt
Hohensalzburg
Zwergerlgarten
Rattenberg© Oostenrijk Magazine
Altfinstermünz
Schloss Grafenegg
Friedhof St Marx
Schwarze Mander
Schloss Eggenberg
Stift Admont
Schloss Ambras
Carnuntum - Villa Urbana
Onderaards meer in de zoutmijn© Kossmann