Traditie & Gebruiken

Trainingscentrum Heldenberg

Tekst: Emely Nobis

De Lippizaner paarden van de beroemde Spaanse Rijschool in Wenen beginnen hun training in Heldenberg (Neder-Oostenrijk).  Op bezoek bij dit opleidingsinstituut.
Opleidingsinstituut Heldenberg

Opleidingsinstituut Heldenberg

Wie wil zien hoe de sterren van de Spaanse Rijschool worden opgeleid, moet naar Heldenberg in Neder-Oostenrijk. Hun peuter- en kleutertijd brengen de paarden door in de stoeterij/fokkerij in Piber (Stiermarken), waar ze ook worden geboren. Als ze vier jaar zijn, worden de meest geschikte hengsten geselecteerd voor de Spaanse Rijschool. Dan pas begint hun echte opleiding, die acht tot tien jaar kan duren. Het eerste jaar daarvan brengen ze door in de bosrijke omgeving van het trainingsinstituut in Heldenberg; daarna verhuizen ze naar de hoofdlocatie van de Spaanse rijschool in Wenen. Wel komen ze jaarlijks twee of drie keer terug naar Heldenberg voor een vakantie van zes weken. Zowel voor de paarden als hun vaste berijders is deze Sommerfrische een rustmoment in een verder vol programma. Na hun pensioen, rond hun 25ste, keren de hengsten definitief terug naar Heldenberg of  Piber om te midden van soortgenoten van hun oude dag te genieten.

De Lipizzaner hengsten zijn in Heldenberg te bezoeken tijdens een rondleiding van circa 45 minuten door de stallen: Van dinsdag t/m vrijdag om 11 en 14 uur; in het weekend en op feestdagen bovendien om 15 uur. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag (tussen 10.30-11 uur) kan ook de ochtenddressuur in de manege worden bijgewoond, maar die vervalt als de hengsten uit Wenen er hun vakantie doorbrengen, vanaf eind juni tot begin augustus. Vlak voor hun reces geven ze in Heldenberg nog één galaoptreden in de openlucht. Heldenbergstraße 30 in Kleinwetzdorf, derheldenberg.at

TipNaar Heldenberg (45 minuten vanaf het centrum van Wenen) ga je niet alleen om Lipizzaner te zien. Op het terrein zijn meerdere attracties, zoals een oldtimermuseum, een Engelse landschapstuin en een gereconstrueerd dorp uit het stenen tijdperk.
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Högler
© Tirol Werbung
Vegane IJsjes
Salzkammergut Narzissenfest
Bergvuur Ehrwald
Postzegel 175 jaar Wiener Philharmoniker
Salzburger Adventsingen
Rosenburg ValkenierFREN Media, Frits Roest
DebutantInnen