450 jaar traditie

Spaanse Rijschool

Tekst: Emely Nobis

De witte Lippizaner paarden van de Spaanse Rijschool zijn wereldberoemd en staan op de lijst van immaterieel cultuurerfgoed van Unesco. Een blik achter de schermen van dit eeuwenoude instituut in Wenen, Heldenberg en Piber.

Spaanse Rijschool in Wenen © www.visualemotion.com, René van Bakel

Het is dé toeristische attractie van Wenen: een bezoek aan de Spaanse Rijschool om de witte Lipizzaner hengsten te zien. Met name schoolsprongen als Levade of Courbette zijn beroemd, waarbij de paarden op hun achterbenen ‘zitten’ of springen terwijl ze hun voorhand optillen. Het zijn oefeningen van de Klassieke Rijkunst die hier al 450 jaar wordt bedreven. De Spanische Hofreitschule is de oudste rijschool die deze traditie, in de Renaissance immens populair bij de Europese adel, nog in stand houdt. Moet houden, want die taak is zelfs bij wet vastgelegd. Zoals ook is vastgelegd dat er speciaal voor dit doel op traditionele wijze Lipizzaner moeten worden gefokt.

Die Lipizzaner zijn overigens jonger dan de Spaanse Rijschool uit 1565. Hun oorsprong (en naam) ligt in de Habsburgse keizerlijke hofstoeterij ‘Lipizza’ (nu Lipica) in het huidige Slovenië, waar ze in 1580 uit een kruising van verschillende (vooral Spaanse) paardenrassen ontstonden. Hun representatieve witte kleur kregen ze pas later, door kruising met Arabische schimmels. Zwarte of bruine Lipizzaner zijn er overigens nog steeds. In elke show loopt één donker paard tussen zijn verder witte soortgenoten. Hij wordt gezien als de mascotte van het team.

In de drie berichten hieronder lees je meer over de drie locaties waar je de Lipizzaner kunt vinden.

© Tirol Werbung
Oostenrijk Magazine
Tirol Werbung
FREN Media, Frits Roest
© Tourismusburo Jois
Spaanse Rijschool Wenen © SRS© SRS