Traditie & Gebruiken

Narcissenfeest Ausseerland

Tekst: Emely Nobis / Beeld: Tourismusverband Ausseerland

Wilde narcissen veranderen de regio Ausseerland elk voorjaar in een geurige, gele bloemenzee. Op z’n mooist zie je ze tijdens het narcissenfeest, het grootste bloemenfeest van Oostenrijk.

Bloemencorso’s zijn altijd een b(l)oeiend spektakel… dat geldt helemaal voor het narcissenfeest (Narzissenfest) in het Ausseerland (Salzburgerland), een meerdaags festival met muziek, modeshow, handwerkmarkten en nog veel meer. Het vindt plaats in de periode dat de bloemen hier in het wild bloeien op de weides tussen de meren en bergen (van half mei tot half juni). Hoogtepunt is het botencorso op afwisselend de Altausseer See en de Grundlsee, met figuren gemaakt van de witte- of dichtersnarcis (Narcissus poeticus).

3000 vrijwilligers, 30 à 40 figuren

Zo’n drieduizend vrijwilligers, onder wie veel toeristen, helpen mee bij het plukken van de narcissen en het steken van de dertig tot veertig figuren die tijdens het corso te zien zijn. Per figuur zijn circa 300.000 narcissen nodig. In warme jaren – als er minder bloemen zijn – worden de figuren kleiner en mogen ze worden ‘opgevuld’ met ander materiaal als mos. Slechts één keer moesten er bloemen worden bijgekocht: dat waren anjers uit Nederland.

3 à 4 narcissen per vierkante centimeter

Als een groep (zoals een familie, een groep vrienden of een hotel) een motief heeft bedacht, wordt eerst een maquette gemaakt en vervolgens een geraamte van kippengaas om de narcissen in te steken (drie à vier per vierkante centimeter). Het steken zelf, vaak door wel twintig mensen tegelijk, gebeurt meestal ’s avonds na zonsondergang of zelfs ’s nachts op een koele plek, om voortijdig verwelken van de bloemen te voorkomen.

20.000 bezoekers

Het Narzissenfest trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers. Naast het botencorso is er een stadcorso in Bad Aussee. Op 2 juni worden de figuren vanaf 8 uur ’s ochtends in het centrum van dit plaatsje opgesteld, zodat iedereen ze van dichtbij kan bekijken. Om 11.30 uur trekt de stoet, begeleid door muziekkapellen en klederdrachtgroepen, richting Grundlsee en vanaf 14.30 uur varen de figuren dan over het meer. Aan het einde van de dag volgt de jurering.

1 koningin en 2 prinsessen

Elk jaar worden er drie Narzissen­hoheiten gekozen: één koningin en twee prinsessen. Zij hebben het niet alleen tijdens het feestweekend zelf druk met bijvoorbeeld fotoshoots en interviews, maar representeren de regio het hele jaar door bij tal van evenementen. Ze gaan daarbij altijd gekleed in het originele Ausseer Dirndl: een groen lijfje, een roze rok met witte strooibloemen en een eveneens met bloemmotieven versierd lila schort.

Informatie over de volgende editie: narzissenfest.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Meer Salzkammergut
Marketentster met 'schnapsglaasjes'
Högler
© Tirol Werbung
Vegane IJsjes
Salzkammergut Narzissenfest
Bergvuur Ehrwald
Postzegel 175 jaar Wiener Philharmoniker
Salzburger Adventsingen
Rosenburg ValkenierFREN Media, Frits Roest
DebutantInnen