Spaanse rijschool

Opleidingsinstituut Heldenberg

Tekst: Emely Nobis

Als ze vier jaar zijn, worden de meest geschikte hengsten uit Piber geselecteerd voor de Spaanse Rijschool. Dan pas begint hun echte opleiding, die acht tot tien jaar kan duren.

Opleidingsinstituut Heldenberg

Het eerste jaar daarvan brengen ze door in de bosrijke omgeving van het trainingsinstituut in Heldenberg; daarna verhuizen ze naar Wenen. Wel komen ze jaarlijks twee of drie keer terug naar Heldenberg voor een vakantie van zes weken. Zowel voor de paarden als hun vaste berijders is deze ‘Sommerfrische’ een rustmoment in een verder vol programma.

Na hun pensioen, rond hun 25ste, keren de hengsten definitief terug naar Heldenberg of  Piber om te midden van soortgenoten van hun oude dag te genieten.

Naar Heldenberg (45 minuten vanaf het centrum van Wenen) ga je niet alleen om Lipizzaner te zien. Het is een evenementenlocatie met meerdere attracties, zoals een oldtimermuseum, een Engelse landschapstuin en een gereconstrueerd dorp uit het stenen tijdperk. De Lipizzaner hengsten zijn te bezoeken tijdens een rondleiding van circa 45 minuten door de stallen: Van dinsdag t/m vrijdag om 11 en 14 uur; in het weekend en op feestdagen bovendien om 15 uur. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag (tussen 10.30-11 uur) kan ook de ochtenddressuur in de manege worden bijgewoond, maar die vervalt als de hengsten uit Wenen er hun vakantie doorbrengen, vanaf eind juni tot begin augustus. Vlak voor hun reces geven ze in Heldenberg één galaoptreden in de openlucht.

Heldenbergstraße 30 in Kleinwetzdorf i derheldenberg.at

Meer over de Lipizzaner lees je hier

© Tirol Werbung
Oostenrijk Magazine
Tirol Werbung
FREN Media, Frits Roest
© Tourismusburo Jois
Spaanse Rijschool Wenen © SRS© SRS