Tschuschenkapelle

Wiener Tschuschenkapelle

Wiener Tschuschenkapelle

In Wenen begint de Balkan. Dit gezegde wordt vaak gebruikt wanneer in Oostenrijk naar mogelijke corruptie verwezen wordt. Wenen ligt niet alleen geografisch aan het begin van de Balkan, het is ook een smeltkroes van de nationaliteiten van de Balkan. “Tschusch” is in Oostenrijk een scheldwoord voor iedereen die van de Balkan kwam, vergelijkbaar met zigeuner, dat van “ziehende Gauner” (rondtrekkende boeven) komt. Over de oorsprong van het scheldwoord bestaan verschillende theorieën.

Volksmuziek

In 1989 opgericht, speelt de Wiener Tschuschenkapelle rondom bandleider en zanger Slavko Ninić in wisselende bezetting traditionele muziek uit Oostenrijk, de Balkanlanden Servië, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Macedonië, Montenegro, Kosovo en ook uit Roemenië, Bulgarije en Griekenland. De virtuoze musici van de band zijn allen afkomstig uit de Balkanlanden. De jongere bandleden hebben op het Weense conservatorium gestudeerd en geven er nu les.

Alternatief nieuwjaarsconcert

De Wiener Tschuschenkapelle is ook bekend door het alternatieve nieuwjaarsconcert nieuwjaarsdag “Mir san net nur mir”  dat ze elk jaar op nieuwjaarsdag organiseren in het Weense Volkstheater. De titel verwijst naar de zelfgenoegzame ‘Oostenrijker’, die vergeet dat Oostenrijk gevormd is door de immigratie van de Balkan.

Meer informatie en bestellen cd’s: tschuschenkapelle.at
De muziek is ook te beluisteren op hun YouTube-kanaal
Neuwirth Extremschrammeln
Wiener Tschuschenkapelle
Musicbanda Franui
Wolfgang Ambros© Harald Graf
© Torsten Stapel
© Stephan Doleschal
© Bryan Reinhart
© Konstantin Reyer
© GÜNTER STANDL
© @AnDreABEI
© MARIA FRODL
© Manfred Werner