Wiener Tschuschenkapelle

Wiener TschuschenkapelleIn Wenen begint de Balkan. Dit gezegde wordt vaak gebruikt wanneer in Oostenrijk naar mogelijke corruptie verwezen wordt. Wenen ligt niet alleen geografisch aan het begin van de Balkan, het is ook een smeltkroes van de nationaliteiten van de Balkan. “Tschusch” is in Oostenrijk een scheldwoord voor iedereen die van de Balkan kwam, vergelijkbaar met zigeuner, dat van “ziehende Gauner” (rondtrekkende boeven) komt. Over de oorsprong van het scheldwoord bestaan verschillende theorieën.

Volksmuziek

In 1989 opgericht, speelt de Wiener Tschuschenkapelle in wisselende bezetting rond bandleider en zanger Slavko Ninić traditionele muziek uit Oostenrijk, de Balkanlanden Servië, Bosnië-Herzegovina, Albanië, Macedonië, Montenegro, Kosovo en ook uit Roemenië, Bulgarije en Griekenland. De virtuoze musici van de band zijn allen afkomstig uit de Balkanlanden en de jongere leden van de band hebben op het Weense conservatorium gestudeerd en geven er nu les.

Alternatief nieuwjaarsconcert

Op nieuwjaarsdag 2017 vindt in het Weense Volkstheater voor de 18de keer het alternatieve nieuwjaarsconcert “Mir san net nur mir” plaats, dat georganiseerd wordt door en rond de Wiener Tschuschenkapelle. De titel verwijst naar de zelfgenoegzame “Oostenrijker”, die vergeet dat Oostenrijk gevormd is door de immigratie van de Balkan. Kaarten kunnen besteld worden bij het Volkstheater.

Meer informatie op tschuschenkapelle.at
CDs kunnen direkt bij de band besteld worden
Muziek is ook te beluisteren op hun YouTube-kanaal

Wolfgang Ambros© Harald Graf
© Torsten Stapel
© Stephan Doleschal
© Konstantin Reyer
© GÜNTER STANDL
© @AnDreABEI
© MARIA FRODL
Neuwirth Extremschrammeln
Herbert Pixner Project
Wiener Tschuschenkapelle
Musicbanda Franui
© Bryan Reinhart