Franui

Musicbanda Franui

Musicbanda Franui

Franui is de naam van een alm in het kleine, 1402 meter boven de zeespiegel gelegen Oost-Tiroolse dorp Innervillgraten, waar het gros van de musici van deze band is opgegroeid. Het woord komt uit het retro-romaans en verwijst naar de geografische ligging van Innervillgraten, nabij het ladinische taalgebied (een Reto-Romaanse taal) in de Dolomieten.

Klassiek in volksmuziek-jasje

Franui gebruikt het instrumentarium van de traditionele alpine muziekkapellen (blaasinstrumenten, trekharmonica) en knoopt in zijn interpretatie van onder andere klassieke muziek aan de traditionele volksmuziek.

Holland Festival

De ‘Musicbanda’ Franui speelt sinds 1993 in vrijwel ongewijzigde bezetting en was al bij veel festivals en concerthuizen te gast, zoals de  Tiroler Festspiele Erl, de Bregenzer Festspiele en het Holland Festival).

Cd’s

De cd’s van Franui komen uit bij het label col legno en hebben meerdere prijzen gewonnen (Prijs van de deutschen Schallplattenkritik, Pasticcio-Prijs van de Oostenrijkse Radio Ö1, Toblacher Komponierhäuschen). In 2012 zijn de Schubertliederen, Brahms volksliederen en Mahlerliederen verschenen als 3-cd-box. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Musicbanda verscheen in 2013 voor het eerst een vinyl-album: Franui ist eine Almwiese.

Meer informatie: franui.at
cd’s bestellen: col-legno.com
Muziek is ook te beluisteren op hun YouTube-kanaal
Neuwirth Extremschrammeln
Wiener Tschuschenkapelle
Musicbanda Franui
Wolfgang Ambros© Harald Graf
© Torsten Stapel
© Stephan Doleschal
© Bryan Reinhart
© Konstantin Reyer
© GÜNTER STANDL
© @AnDreABEI
© MARIA FRODL
© Manfred Werner