Franui

Musicbanda FranuiFranui is de naam van een almwei in het kleine, 1402 meter boven de zeespiegel gelegen, Oost-Tiroolse dorp Innervillgraten, waar het grootste deel van de musici zijn opgegroeid. Het woord komt uit het retro-romaans en verwijst naar de geografische ligging van Innervillgraten, nabij het ladinische taalgebied in de Dolomiten.

Klassiek in een volksmuziek-jasje

Franui gebruikt het instrumentarium van de traditionele alpine muziekkapellen (blaasinstrumenten, trekharmonica) en knoopt in zijn interpretatie van o.a. klassieke muziek aan de traditionele van volksmuziek spelen aan.

Holland Festival

De “Musicbanda” met deze naam speelt sinds 1993 in vrijwel ongewijzigde bezetting en was al bij veel festivals en concerthuizen te gast (o.a. Wiener Konzerthaus, Burgtheater Wien, Salzburger Festspiele, Stiftung Mozarteum Salzburg, Tiroler Festspiele Erl, Bregenzer Festspiele, Ruhrtriennale, Radialsystem V Berlin, Kunst-FestSpiele Herrenhausen, Ludwigsburger Schlossfestspiele, Schauspielhaus Hamburg, Philharmonie Köln, Elbphilharmonie Hamburg, Theater Basel, Philharmonie und Grand Théatre Luxemburg, Les Nuits de Fourvière Lyon en het Holland Festival).

Cds

De CDs van Franui komen uit bij het label col legno en hebben meerdere prijzen gewonnen(Prijs van de deutschen Schallplattenkritik, Pasticcio-Prijs van de Oostenrijkse Radio Ö1, Toblacher Komponierhäuschen). In 2012 zijn de “Schubertliederen”, “Brahms volksliederen” en “Mahlerliederen”verschenen als 3CD-box. Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de Musicbanda verscheen in 2013 voor het eerst een vinyl-album (“Franui ist eine Almwiese”).

Meer informatie op franui.at
CDs zijn te bestellen bij col legno
Muziek is ook te beluisteren op hun YouTube-kanaal

Wolfgang Ambros© Harald Graf
© Torsten Stapel
© Stephan Doleschal
© Konstantin Reyer
© GÜNTER STANDL
© @AnDreABEI
© MARIA FRODL
Neuwirth Extremschrammeln
Herbert Pixner Project
Wiener Tschuschenkapelle
Musicbanda Franui
© Bryan Reinhart