Boeken

Laura in Luilekkerland

Wat de Oostenrijkse keuken te bieden heeft, onderzoekt culinair journalist Laura de Grave tijdens haar roadtrip door de negen deelstaten van het land.

De Oostenrijkse keuken wint in Nederland aan populariteit. Na het Alpenkookboek (met ook recepten uit andere Alpenlanden) van Liesbeth Willemars en het (uit het Duits vertaalde) Recepten uit Wenen van Antonia Kögl ligt nu ook Natuurlijk Oostenrijk van culinair journalist Laura de Grave in de boekhandel. Het is minder een kookboek (al staan er wel de nodige recepten in) als een persoonlijke ontdekkingsreis. Terwijl De Grave op haar elektrische motor door de zeven Oostenrijkse deelstaten rijdt, maakt ze kennis met regionale producten, producenten en culinaire tradities. Haar boek (met voor elke deelstaat een apart hoofdstuk) is een verslag van de kennis die ze gaandeweg opdoet over uiteenlopende thema’s als Buschenschanken en Sautanz (een slachtfestival in Burgenland), over Käferbonen en pompoenpittenolie, over maanzaad en lijnzaadolie, over Wachauer Marillen (abrikozen) en Montafoner Sura Kees (een soort kaas). Oostenrijk-kenners zullen veel al kennen en weten, maar het heeft zeker meerwaarde om veel van wat het land op culinair gebied te bieden in één boek samen te brengen.

De schrijfstijl van ‘Laura in Luilekkerland’ is wel erg onvoorwaardelijk enthousiast, maar dat kan prille liefde met je doen. Niet voor niets schrijft ze in haar inleiding dat ze voordat ze op reis ging van de Oostenrijkse keuken niet veel meer kende dan klassiekers als Apfelstrudel en Kaiserschmarren. Tijdens haar roadtrip maakt ze kennis met (overigens niet minder bekende) gerechten als Käsespätzle, Wiener Schnitzel en Salzburger Nockerl, maar ook iets minder bekende als Graukäsesuppe, Butterschnitzel en Martinigansl. Alle recepten die ze geeft zijn afkomstig van meer of minder bekende Oostenrijkse chefs die ze heeft bezocht, zoals de ook door ons geïnterviewde topchefs als Max Stiegl, Vitus Winkler en Andreas Döllerer. Jammer dat een apart receptenregister ontbreekt, zodat er de S zowel Schnaps, Schilcher en Sekt staat als een recept voor Schweinsbraten. Misschien verklaarbaar omdát het boek in eerste instantie geen (of niet alleen) kookboek is, maar al met al toch wat onoverzichtelijk. Gelukkig maar dat het al bladerend zoeken naar recepten, mede door de fraaie, eetlust opwekkende foto’s van Hans de Kort, geen straf is.

Laura de Grave, Natuurlijk Oostenrijk. Wat een culinaire ontdekking, uitgeverij Brandt, € 30,-.

Klik hier voor de Oostenrijkse recepten op deze site.