Boeken

Alpenkookboek

Wat hebben Franse tartiflette, Italiaanse gnocchi, Zwitserse meringues, Duitse Gulasch en  Oostenrijkse Apfelstrudel gemeenschappelijk? Recepten voor deze lekkernijen staan allemaal in het grensoverschrijdende Alpenkookboek van Liesbeth Willemars.

Een vakantie in de bergen is onlosmakelijk verbonden met het eten van lokale specialiteiten. Het eerste kookboek van Liesbeth Willemars is een feest voor iedereen die houdt van een authentieke en op het seizoen afgestemde keuken. Ze geeft ruim 120 gerechten uit de Alpenlanden Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Slovenië en uiteraard Oostenrijk. Je vindt er (moderne variaties op) alle bekende klassiekers, per seizoen ingedeeld in ‘hartig’ en ‘zoet’. Achterin staan bovendien een aantal basisrecepten voor bijvoorbeeld Strudeldeeg, nougat en vanillesaus.

Voor Liesbeth Willemars, die vijf jaar lang de receptenrubriek voor de papieren editie van Oostenrijk Magazine heeft verzorgd, is dit een heel persoonlijk kookboek. Haar Oostenrijkse moeder leerde haar Nederlandse vader kennen toen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland tewerk werd gesteld, naar Oostenrijk vluchtte en daar geholpen werd door de baas van haar moeder. Na de oorlog gingen ze samen naar Nederland, maar alle vakanties bracht het gezin in de Alpen door, zowel in Oostenrijk als de buurlanden. ‘De smaken en geuren uit de Alpenlanden zijn mij met de paplepel ingegoten’, aldus Liesbeth in haar voorwoord. Haar liefde voor die keuken weet ze zowel in de recepten als in de smaakvolle culinaire fotografie over te brengen. Artdirector Elisabeth Greve tekent voor de moderne vormgeving met tekst en foto’s op stijlvol zwart papier. Sommige recepten zullen lezers herkennen omdat ze eerder in dit blad hebben gestaan: ze mogen in deze context uiteraard niet ontbreken.  Met dit kookboek begint elke keer als je in de keuken staat de voorpret van je volgende vakantie. Een heerlijk (feestdagen)cadeau dus.

Het Alpenkookboek kost € 29,95. Liesbeth geeft ook workshops in het maken van strudeldeeg en bakt op aanvraag strudels en ander gebak: apfelstrudels.nl