Boeken

De erfenis van Mozart

Constanze Weber, de vrouw van  Wolfgang Amadeus Mozart, wordt in biografieën over de componist vaak verguisd als spilziek en oppervlakkig of haar wordt juist verweten dat ze de grillige Mozart onvoldoende in toom wist te houden.

In haar historische roman De erfenis van Mozart verplaatst Femke Roobol zich overtuigend in de vrouw die door Mozarts familie werd gehaat terwijl Mozart haar juist hartstochtelijk liefhad, als we tenminste op brieven aan zijn ‘Stanzi’  mogen afgaan.

Roobel beschrijft hoe Mozart en Constanze elkaar leren kennen en (gaandeweg) waarderen en schetst tevens de moeizame verhouding tussen Constanze en haar oudere zus Luise, de vrouw op wie Mozart in eerste instantie verliefd werd maar die hem afwees.  Na haar huwelijk ziet Constanze, die uit een muzikale familie stamt, af van een carrière als zangeres. Tegelijk  moet ze toekijken terwijl haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is.

Als Mozart in 1791 sterft laat hij Constanze achter met schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Roobol beschrijft hoe Constanze  – deels uit financiële nood geboren – zorg draagt voor het bewaren en verspreiden van zijn muzikale erfenis.

Femke Roobol, De erfenis van Mozart, Ambo Anthos uitgevers, € 19,99.