Boeken

Het lekkerste van Oostenrijk

Mostviertler Mostbratl – langzaam in de oven gegaard varkensvlees met perenwijn (most) – is het lekkerste gerecht van Oostenrijk. Dat vinden althans de Oostenrijkers zelf.

© ORF/Christian Steiner, Roland Pelzl, Andreas Sacherer, Gabriele Hanke, Regine Schöttl, Ferdinand Cibulka , Kevin Zimmermann /zweimann kreativbuero, Michael Hetzmannseder

In de wedstrijd 9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst Österreich – georganiseerd door de Oostenrijkse publieke omroep ORF – wierpen de negen Oostenrijkse deelstaten hun beste regionale gerechten in de strijd. Tijdens een live-televisiekookshow werd de Mostviertler Mostbratl het lekkerst bevonden, met op plaats twee de bij toeristen bekendere Kaspressknödelsuppe uit Tirol. De beroemde Wiener Schnitzel wist niet tot de top-3 door te dringen, evenmin als de Kärtner Kasnudeln.

Mostbratl is een geliefd gerecht in het Mostviertel (Neder-Oostenrijk). Het belangrijkste ingrediënt is perenwijn: vergist perensap afkomstig van de half miljoen perenbomen die in de regio groeien. Door varkensvlees (drie uur!) in de perenwijn (vermengd met water) te garen, krijgt de stoofschotel z’n typische smaak. Kaspressknödelsuppe is al sinds generaties een vast onderdeel van de Tiroler keuken. De knoedel van oud brood, eieren en kaas, in reuzel gebakken en geserveerd in een runderbouillon, was vroeger een stevig gerecht ter ondersteuning van het zware werk op de almen en is nu populair bij wandelaars na een pittige tocht door de bergen.

De concurrentie voor de Mostbratl was groot: in totaal waren er 27 gerechten (drie per deelstaat) genomineerd: naast klassiekers als Wiener Apfelstrudel, Salzburger Nockerl en Wachauer Marillenknödel) ook minder bekende regionale specialiteiten als Grammelpogatscherln uit Burgenland (een hartig koekje met kaantjes) of Bodenseefelchen uit Vorarlberg (plaats 3, gepaneerde en gebakken houtingfilet – een zalmachtige vis – met citroen-peterseliedip). Gelukkig staan alle recepten stap voor stap in een boek dat naar aanleiding van de wedstrijd is verschenen, zodat ze makkelijk zijn na te koken. Bovendien worden in het (Duitstalige) boek tal van weetjes opgedist over de geschiedenis van de gerechten en de gebruikte ingrediënten.

9 Plätze, 9 Schätze: So gut isst Österreich, Kral Verlag, € 24,90  kral-verlag.at