Levende traditie

Valkerij – het vangen en africhten van valken en andere roofvogels voor de jacht – is geen exclusief Oostenrijkse aangelegenheid. Oostenrijk was in 2009 wel een van veertien landen die bij UNESCO een aanvraag indienden om de traditie te erkennen als immaterieel cultureel erfgoed – wat in 2012 inderdaad gebeurde. Sindsdien herleeft de traditie op een diervriendelijke manier. Officieel erkende valkeniers werken nauw samen met dierenbeschermers om misstanden tegen te gaan. Dat valkerij tegenwoordig met gefokte roofvogels wordt bedreven, was voor UNESCO een belangrijke reden om de traditie als cultureel erfgoed aan te wijzen. Zonder de fokprogramma’s zouden sommige soorten met uitsterven zijn bedreigd. Soms lukt het zelfs om de vogels uit fokcentra weer in de natuur uit te zetten, zoals met de lammergier in de Alpen is gebeurd. Roofvogelshows bieden een unieke kans om de koningen van de lucht van dichtbij mee te maken.

In Oostenrijk Magazine editie /2017 lees je bij welke kastelen in Oostenrijk de koningen van de lucht van dichtbij kunt meemaken. Alle locaties voldoen aan de strenge eisen van de Falkenbund Österreich. Behalve in deze kastelen zijn ook de roofvogelshows die ’s zomers op de volgende locaties plaatsvinden volgens de bond verantwoord:

Ötztaler Greifvogelpark Umhausen in Tirol (greifvogelpark.at)
Sinds de zomer van 2015 zijn de elegante vliegkunsten van Adelaars, valken, gieren, buizerds van dichtbij te bewonderen in het Greifvogelpark Umhausen. Vanuit het 300 zitplaatsen tellende openluchttheater heb je als bezoeker een goed zicht op de vogelshow. Op het 5.000 m2 grootte terrein is tevens een natuurpad en een falkeniershop te vinden. Het vogelpark bevindt zich direct naast het Ötzi-dorp waar het leven van de mensen uit de steentijd centraal staat en ligt in Umhausen, aan de voet van de Stuibenfalls.

Greifvogelwarte Hochalmlift Rauris in Tirol (http://www.hochalmbahnen.at/de/sommer/hochalmbahnen/familienberg-hochalm/greifvogelwarte/)
Het Rauriserdal is een ideaal leefgebied voor talrijke roofvogels. Zo wordt bijvoorbeeld de Vale Gier hier regelmatig gezien. De roofvogelshow in Rauris (op de Hochalm, te bereiken met de cabinelift van de Hochalmlift) maakt het mogelijk om de roofvogels die huizen in het National Park Hohe Tauern van dichtbij te bekijken. De show bij het bergstation – met valken, gieren, adelaars en buizerden en uilen – wordt door zeer ervaren valkeniers uitgevoerd.

In Oostenrijk Magazine editie 3/2017 geven we informatie over zeven kastelen in Oostenrijk waar je roofvogelshows op z’n mooist kunt bijwonen. Alle locaties voldoen aan de strenge eisen van de Falkenbund Österreich.

Oostenrijk Magazine editie 3/2017 is te koop in onze webshop.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegzijzer.