Gradonna Mountain Resort

Logeplek in de natuur

Tijdens een vakantie in Gradonna Mountain Resort in het Tiroolse Kalsertal zijn de bergen altijd nabij dankzij het uitzicht op de Großglocker en andere drieduizenders.

Gradonna Mountain Resort & Spa

Het meest opvallende aan Gradonna Mountain Resort aan de rand van nationaal park Hohe Tauern is misschien wel dat het in eerste instantie niet opvalt. Je zou denken dat een flink wellnessresort dé blikvanger is in een verder dunbevolkt dal. Toch moet je er echt even naar zoeken als je door de gemeente Kals am Großglocker (Ost-Tirol) rijdt. Dat heeft alles te maken met de geslaagde architectuur van dit complex op 1350 meter hoogte, deels verscholen achter de bomen van het omringende bos.

Gradonna is ontworpen als een bergdorp, met 41 chalets waarvan de façades zijn bekleed met houten Schindel. Allemaal kijken ze uit op berg en soms ook dal, hebben ze een met gras begroeid plat dak en veel vensters die het alpenlandschap naar binnen halen. Het enige hoge gebouw – de hoteltoren met twaalf suites, moderne bar, prima restaurant en uitgebreid wellness- en saunalandschap – is gedacht als de kerktoren van het dorp. Toch is ook dit gebouw niet misplaatst dankzij het gebruik van veel transparant zwart glas waarin de omringende natuur wordt weerspiegeld.

Ongedwongen luxe

Eigenaren Martha en Heinz Schultz (zus en broer) zijn succesvolle ondernemers in Oostenrijk. Hun Schultz Gruppe omvat meerdere skigebieden, bergliften en ook andere hotels en horecabedrijven. Natuur en duurzaamheid staan centraal in de bedrijfsfilosofie. Vandaar dat Gradonna is gebouwd op een stuk verwaarloosd bos waar geen boer wilde boeren. Ook in het interieur domineren natuurlijke en regionale materialen als hout en Kalser marmer. Je auto moet na aankomst in de parkeergarage blijven (er rijden elektrische golfkarretjes over het autovrije terrein) en de eigen cosmeticalijn Magdalena is 100 procent natuurlijk én veganistisch. Mix dit alles met een sfeer van ongedwongen luxe, het uitzicht op tal van drieduizenders en een netwerk van wandelpaden voor de deur en het is alsof je bent aangekomen op een logeplek in de natuur.

Gradonna 1, Kals am Großglockner, gradonna.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Meer over Oost-Tirol