Bezienswaardigheid

Burg Hohenwerfen

Boven het plaatsje Werfen (Salzburgerland) torent Burg Hohenwerfen, een robuust middeleeuws fort tussen de bergketens. Aartsbischop Gebhard van Salzburg liet het verdedigingswerk in 1077 bouwen op een 113 meter hoge rots. Tegenwoordig zijn er rondleidingen door onder meer kapel, folterkamer, klokkentoren en vorstenkamer, waarbij een gids vertelt over de burcht en haar vroegere bewoners. Ook is er een wapenexpositie, een valkerijmuseum en een dagelijkse roofvogelshow. Eten en drinken kun je in de ‘ridderzaal’.

Beroemd werd Hohenwerfen door de film Where Eagles Dare (1968). Hierin fungeert het als het door de Gestapo bezette ‘Schloss Adler’, van waaruit een gevangen Britse en Amerikaanse commando (Richard Burton en Clint Eastwoord) ontsnappen. De echte ontsnappingsscène is overigens elders opgenomen, omdat Hohenwerfen toen nog niet de benodigde kabelbaan had. Die is er nu wel, al loont de steile klim via het voetpad vanwege het uitzicht nog steeds.

Eenmaal boven passeer je de kasteelpoort en daarna huis en tuin van de beheerder. Hij woont hier het hele jaar door om bij calamiteiten snel te kunnen handelen. De vorige beheerder, Peter Meikl, herstelde het vervallen kasteel tot aan zijn pensioen stukje bij beetje in oude luister.

De huidige beheerder, Paul Anzinger, woont er nu met zijn ‘prinses’ – een tv-presentatrice hij de Oostenrijkse publieke omroep. Terwijl ‘hun’ woning werd opgeknapt, logeerde het stel tijdelijk in de bruidssuite van de burcht. Want ja, op Hohenwerfen kun je zelfs trouwen en daarna in passende ambiance overnachten.

Winterpauze tussen november en april. Burgstraße 2 in Werfenburg-hohenwerfen.at

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Sigmunds, Wikimedia Commons
Tirol Werbung
© Visit Klagenfurt
© Oostenrijk Magazine
© Christian Stemper 2012
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Kossmann