Serfaus Fiss Ladis

Van boerendorpen tot exclusief wintersportgebied

Hoe de ooit zo arme boerendorpen Serfaus, Fiss en Ladis ­konden uitgroeien tot een van Tirools meest succesvolle wintersportgebieden… en de landbouw er nu juist dankzij het toerisme floreert.

Tekst: Emely Nobis

Serfaus Fiss Ladis Skifahren © Andreas Kirschner

Vakantieregio Serfaus-Fiss-Ladis ligt op een hoogvlakte (1200-1400 meter) in het bovenste gedeelte van het Inntal in Tirol.  Het skigebied is sneeuwzeker, veelzijdig en familievriendelijk. De infrastructuur is uitstekend: prima accommodaties, gezellige berghutten, moderne kabelbanen en in Serfaus zelfs een dorpsmetro. De après-ski is gemoedelijk maar niet al te uitbundig. Het uitzicht op de Samnaungroep, de Ötztaler Alpen en het Oberinntal is sowieso schitterend. Kortom: Wie hier vandaag de dag z’n vakantie doorbrengt, merkt niets meer van de bittere armoede die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw op deze zonnige hoogvlakte heerste. Hoe lukte het de inwoners zich in de afgelopen halve eeuw te ontwikkelen tot exclusieve wintersportbestemming zonder het oorspronkelijke karakter van de traditionele boerendorpen aan te tasten?

Lees het in Oostenrijk Magazine editie 5. Het nummer ligt tot 22 januari 2021 in de winkel en is te koop in onze webshop.

© Andreas Kirschner