Almabtrieb

Na de zomer komen overal in Oostenrijk de koeien vanaf de almen weer naar het dal. Deze Almabtrieb is een kleurrijk boerenfeest.

Grote bellen

Bij de Almabtrieb worden de koeien vaak versierd met bellen om de nek. Hoe groter de bel, hoe hoger de rangorde in de groep. Het gebruik gaat waarschijnlijk al ver terug, toen men geloofde dat het geluid van de bellen demonen zou verdrijven. In Vorarlberg dragen de koeien naast de bel een decente versiering van regionale bloemen en planten als dennetakken, jeneverbes en Alpenrozen. De Almabtrieb heet hier overigens Alpabtrieb.

Kranskoe voorop

De almabtrieb is een dankfeest. Men viert dat het vee weer gezond terugkeert van de alm naar het dal. In de Kitzbüheler Alpen in Tirol  worden de dieren uitbundig versierd met bonte linten, bellen, schilden en Alpenbloemen. Als er op de alm of in het dal een ongeluk is gebeurd, is er uiteraard geen reden tot feest. In dat geval worden de koeien niet versierd of ze dragen zwarte linten. Soms ook wordt de koe die voorop loopt met een treurboeket behangen. Normaal gesproken loopt deze zogeheten ‘kranskoe’ met een extra mooie kopversiering vooraan, gevolgd door koeien en pinken en aan het einde van de stoet de kalfjes.

Volksfeest

De Almabtrieb is nog steeds het grootste feest in het boerenjaar. Almabtriebe zijn er van half september tot begin oktober, vooral in de weekenden. Het zijn inmiddels ware volksfeesten, die graag bezocht worden door toeristen. Boze geruchten willen dat in sommige erg toeristische regio’s de koeien al eerder dan gepland (soms uit zichzelf, als het op de alm te koud wordt) naar het dal zijn gekomen en speciaal voor het feest weer in veewagens naar boven worden vervoerd, om vervolgens versierd en wel alsnog feestelijk te worden ingehaald.

Spiegels en kruisen

Versieringen verschillen per regio. In Reith in het Alpachtal (Tirol) dragen koeien vaak een met bloemen versierd boompje. In Salzburg zijn kruisen en heiligenbeelden gangbaar en in Karinthië een geborduurde ‘hoofddoek’. In Opper-Oostenrijk herken je de mooiste koe aan haar spiegel en in Stiermarken heeft de versiering vaak een symbolische betekenis, zoals een krans in de vorm van een hart als teken van liefde.

Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer.

Informatie en data Almabtrieb Tirol: tirol.at/almabtriebe

© TVB WILDER KAISER/ DANIEL REITER / PETER VON FELBERT