Bezienswaardigheid

Zoutmijnen en Keltendorp

De zoutmijnen van Bad Dürrnberg (Tennengau, Salzburgerland) claimen de mijn de oudste ter wereld te zijn, omdat de Kelten hier al 2500 jaar geleden zout uit de berg wisten te winnen. Vanaf circa 1200 werden de mijnen geëxploiteerd door de aartsbisschoppen van het nabijgelegen Salzburg. De handel in het ‘witte goud’ zorgde eeuwenlang voor een stevige financiële basis onder hun macht. Vanaf het begin van de 18e eeuw raakten de mijnen in verval en op 31 juli 1989 sloten ze definitief.

Tegenwoordig is een deel van het ondergrondse gangenstelsel met gids toegankelijk voor toeristen. Voordat je aan een rondleiding kunt meedoen, moet je een witte overal aantrekken. Niet omdat je vies wordt, maar om te voorkomen dat loshangende kledingstukken blijven haken als je op enkele trajecten per glijbaan van gang naar gang roetsjt. Nadat je met een treintje de mijngang bent ingereden, begint de rondleiding van ongeveer een uur. Je vaart onder meer over een ondergronds zoutmeer en ziet je films en animaties over het ontstaan van de mijnen en de betekenis ervan voor de stad Salzburg. Ook blijf je staan bij de plekken waar in 1577 en 1616 de gemummificeerde lijken zijn gevonden van Keltische mijnwerkers.

Een indruk van het dagelijks leven in die tijd krijg je in het bij de Salzwelten gelegen Keltendorp Salina. Het kleine dorp met huizen, werkplaatsen en zelfs een praalgraf mét strijdwagen is gereconstrueerd op basis van archeologische vondsten uit de omgeving. De originele vondsten zijn te zien in het Keltenmuseum in het nabijgelegen Hallein, tevens de hoofdstad van Tennengau. Het is een van de grootste musea over de geschiedenis van de Kelten in Europa, met vondsten uit meer dan vierhonderd graven, zoals gouden sieraden, wapens en gebruiksvoorwerpen.

Salzwelten en Keltendorp, Ramsaustraße 3 in Bad Dürrnberg, salzwelten.at
Keltenmuseum, Pflegerplatz 5 in Hallein, keltenmuseum.at

Franzenburg
Tirol Werbung
Sigmunds, Wikimedia Commons
Paneum © Markus Pillhofer
© Visit Klagenfurt
© Wikipedia Commons
© Oostenrijk Magazine
Leopold Museum Leopold Museum, Wien / Ouriel Morgensztern
© Christian Stemper 2012
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Kossmann