Thermenregion

Romantisch wijngebied

Een romantisch landschap met wijngaarden en heuvels, een grote variëteit aan wijnen, historische plaatsjes met tal van Heurigen (wijnlokalen): dat alles kenmerkt de Thermenregion in Neder-Oostenrijk.
Thermenregion, Freigut Thallern

Thermenregion, Freigut Thallern

De naam Thermenregion verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen van het Romeinse Aquae (nu Baden). In 1985 werd het ook de aanduiding van de toen samengevoegde wijnbouwgebieden Gumpoldskirchen en Bad Vöslau. De 2.181 hectare wijngaarden verlopen vanaf de stadsrand van Wenen langs de heuvelrug Anniger naar de zuidkant van Baden. Het is een van Oostenrijks oudste wijngebieden. Wijnbouw werd hier aan het begin van onze jaartelling geïntroduceerd door de Romeinen. Ze plantten in de weide omtrek druivenstokken aan om de in het nabije Carnuntum en Vindobona (nu Wenen) gelegerde soldaten met voldoende wijn te kunnen bevoorraden. Na hun vertrek bleven boeren kleinschalig wijn verbouwen, maar die was weinig verfijnd. Pas met de komst van kloosterordes in de middeleeuwen kwam de expertise en nam de kwaliteit toe. In 1141 begonnen cisterciënzer monniken van de abdij Heiligenkreuz, afkomstig van het wijngoed Clos de Vougeot in Bourgondië, in de thermenregion wijn te verbouwen. Zij zijn waarschijnlijk ook de uitvinders van rotgipfler en zierfandler, twee  witte druivensoorten die alleen in de Thermenregion in enig volume worden verbouwd omdat ze alleen hier goed gedijen. Men vermoedt zelfs dat de cisterciënzer de kruisingen speciaal hebben ontwikkeld voor de omstandigheden hier: kalkrijke, middelzware bodems en een micro­klimaat met warme zomers en een droge herfst. Omdat de Thermenregion ligt ingeklemd tussen de uitlopers van de Pannonische vlakte en de Wienerwald is er bovendien een constante luchtcirculatie. Daardoor drogen de druiven na dauw of regen snel : belangrijk omdat beide rassen laat rijpen en gevoelig zijn voor schimmel.

Routebeschrijving 1. Wiener Wasserleitungswanderweg downloaden

Meer over deze romantische wijnregio en de bijzondere wijnen die er worden gemaakt in de wandel- en wijnreportage in Oostenrijk Magazine editie 4/2020. Het nummer ligt tot 13 november in de winkel en is te koop in onze webshop.

Hauptplatz Retz© FREN Media
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Gids Sandor Cheizoo© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
© Oostenrijk Magazine
Volker Preusser
© Oostenrijk Magazine
Gemischter Satz