Uhudler

Ooit van Uhudler gehoord? Je komt deze term zeker tegen in Zuid-Burgenland.

Toen een groot deel van de wijnstokken door aantasting door de rebenluis verloren ging, zijn resistente soorten uit Amerika geïmporteerd. Deze resistente soorten worden meestal als onderstam voord e bestaande, zgn edele druivensoorten gebruikt. De Uhudler wordt echter gemaakt van zgn direkt dragende druivenrassen, voornamelijk de Isabella-druif.

Er woedt al tientallen jaren een felle discussie over het maken van de Uhudler en langere periodes waren deze soorten in Oostenrijk dan ook verboden. Inmiddels wordt m.n. de Isabella-druif weer op bescheiden schaal aangebouwd.

Deze druivensoort levert een krachtige wijn met een heel aparte smaak, die lang niet door iedereen wordt gewaardeerd, maar het onvergiste druivensap is erg geliefd.

Rondom Eisenberg zijn ze echter trots op deze erfenis. De Uhudler krijgt er zelfs speciale aandacht in het Weinmuseum van Moschendorf én kan er geproefd worden.

i weinbaumuseum.at

Käferbohnensalat
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
© Michael Huber