Riesling

Als ik slechts één fles wijn mocht meenemen naar een onbewoond eiland zou het een Riesling zijn. Heerlijk verfrissend, maar vooral ook complex, elegant en intrigerend.

Van oorsprong is Riesling een Duitse druif: de wieg moet ergens langs de Rijn hebben gestaan. Riesling is in Duitsland zo belangrijk dat hij er ook wel de ‘koning der wijnen’ wordt genoemd. De druif verspreidde zich naar het zuiden en kwam in Oostenrijk langs de Donau en in de diverse zijdalen terecht. Ook daar heeft hij koninklijke allure!

Onder andere in de Wachau en het Kremstal vind je prachtige Rieslings. Dat heeft vooral te maken met de bodems hier: veel lei- en vuursteen zorgen voor een complexe en ‘minerale’ smaak. De löss voegt daar tonen van rijpe citrus aan toe.

Wat betreft karakter zijn Oostenrijkse Rieslings meestal iets voller en minder streng dan Duitse. Jong zijn ze vaak vol en fruitig, met frisse zuren. Net als elders rijpen ze over het algemeen uitstekend en is een goede Riesling een ware belevenis als hij wat ouder is.

Käferbohnensalat
Bier - Bierketel© Oostenrijk Magazine
© Michael Huber