Wijnreportage Carnuntum
Wijngebied sinds de Romeinen
Tekst: Emely Nobis / Beeld: Frits Roest
Tijdens opgravingen in Carnuntum zijn veel sporen gevonden die erop wijzen dat er door de Romeinen intensief wijn werd verbouwd en geconsumeerd: amforen, messen om druiven te krenten, drinkbekers, scheplepels, zeven om kruiden als rozenbladeren, hars en pepers uit de gearomatiseerde wijn te halen. Wijn werd gezien als gezond; als onderdeel van hun salaris kregen legionairs er zelfs twee liter per dag van. Die werd verdund met water en gezoet met honing. Geen overbodige luxe, want Romeinse wijn was zuur en naar onze smaak tamelijk ondrinkbaar.
Rubin Carnuntum
Kellergasse
Authentieke romantiek biedt de Kellergasse in het verderop gelegen Prellenkirchen. In deze zeshonderd meter lange straat zijn 54 rustieke wijnkelders uit de 18e eeuw behouden. Vijf zijn er omgebouwd tot Buschenschank: een eenvoudig café waar de boer zijn eigen wijn uitschenkt.
Een ander belangrijk evenement is het jaarlijkse feest van de jagersvereniging, ontstaan omdat er in de Kellergasse een kapel staat voor hun beschermheilige Hubertus. ‘Alle inwoners van Prellenkirchen worden dan uitgenodigd. De jagers maken wildragout en hun vrouwen bakken taarten.’
Roversbendes
Aanvankelijk stonden alle boerderijen aan één kant van de weg en hadden ze grote voortuinen. Dat veranderde toen pachters en knechten huizen bouwden op de lapjes grond die ze na jaren trouwe dienst als beloning kregen. Een voor een verdwenen de voortuinen en kreeg Göttlesbrunn straten met aan weerszijden bebouwing.
Wo der Wein Wohnt

Franz & Christina Netzl © Netzl / Julius Hirtzberger
Een paar honderd meter van Edelmann (Rosenbergstraße 17) staat wijngoed Netzl. Franz en Christina, vader en dochter, produceren hier de ene na de andere prijswinnende wijn. , een cuvée uit Zweigelt, Merlot en Cabernet. De Netzls bedrijven al tweehonderd jaar wijnbouw, maar deden dat net als de meeste mensen in de regio lange tijd als bijverdienste naast akkerbouw en veeteelt. In 1991 besloten Franz en zijn echtgenote Christine zich volledig op wijnbouw te concentreren. Dochter Christina stapte in 2007 in het bedrijf. Met man Peter en twee dochtertjes woont ze naast haar ouders aan de tachtig meter lange en dertien meter brede binnenhof vol oleanders, rozen en andere bloemen. Handig omdat haar moeder (verantwoordelijk voor sales, marketing en administratie) kan oppassen als Christina en Peter in de wijnkelder of wijngaarden aan het werk zijn. Pikant detail: Peter runt samen met zijn neef Christoph het eveneens gerenommeerde wijngoed en familiebedrijf Artner in het nabijgelegen Höflein (Dorfstraße 93). Elk jaar is het weer spannend: wie van de echtelieden maakt de beste wijn? Wie wint de meeste prijzen? ‘Maar dat is gezonde rivaliteit’, verzekert Christina. ‘Peter werkt zo nodig ook bij ons mee. Het is in dit vak juist prettig als je met je partner ideeën en ervaringen kunt uitwisselen.’
De achterkant van Netzls boerderij grenst direct aan de Schüttenberg, met 287 meter de hoogste wijnberg in de regio. Hier staat een verrassend modern, strak proeflokaal – opgetrokken uit hout en met grote glazen puien. Hier drinkt de familie ’s avonds ook zelf graag een glas wijn, uitkijkend over de wijngaarden die onder invloed van weer, tijdstip en seizoen telkens weer een ander kleed aantrekken. Voor wat hij dan ziet, heeft Franz een andere www paraat: ‘Wo der Wein Wächst’.

Wijngaarden Netzl, Göttlesbrunn © Netzl / Robert Herbst
Romeins bloed
Overige Tips & Adressen
Algemeen
Carnuntum in Neder-Oostenrijk bestrijkt circa 910 hectare wijngaarden tussen Wenen en Bratislava, ten zuiden van de Donau, met als belangrijke wijnbouwdorpen Göttlesbrunn, Höflein en Arbesthal. Het maakt deel uit van de regio Römerland Carnuntum-Marchfeld. Algemene informatie over accommodaties, gastronomie, uitstapjes, activiteiten en evenementen bij het toerismebureau: Hauptstraße 3 in Petronell-Carnuntum, donau.com
Overnachten
Edelmann
Wijngoed en pension met eenvoudige, goed verzorgde kamers aan een rustig binnenhof. Manfred geeft wijnproeverijen aan huis, houdt van een goede discussie en heeft veel kennis over de regio. In het pension hangen fantastische reisfoto’s van zijn hand. Rosenbergstraße 31 in Göttelsbrunn, edelmann.co.at
Il Centro
Koffiehuis en pension van Italiaanse eigenaars in centrum Petronell-Carnuntum, op loopafstand van het archeologische park. Modern ingerichte kamers met houten vloer en badkamers met vloerverwarming. Hauptplatz 21 in Petronell-Carnuntum, ilcentro.cc
Eten & Drinken
Der Jungwirt
Drie grote, hoge ruimtes met spits dak in voormalige schuur, met terracotta-tegels op de vloer en aangekleed met oude buffetkasten én modern design. Boers ontmoet deftig. Johannes Jungwirth kookt verfijnd (87 Falstaff-punten) en toch betaalbaar. Met een kleine vinotheek en bijzondere vruchtenbranden. Landstraße 36 in Göttlesbrunn, derjungwirt.at
Bitterman Vinarium
Restaurant van televisiekok Adi Bittermann in voormalig schoolgebouw, warm ingericht met rood tapijt aan de wanden. Adi zelf maakt op de barbecue steaks en hamburgers; zijn keukenchef Martin Wresnig doet veel met ingewanden, maar ook voor vis of vegetarisch kun je in dit gourmetrestaurant prima terecht. Abt Bruno Heinrich Platz 1 in Göttlesbrunn, bittermann-vinarium.at
Der G’selchte
Thomas Scherhaufer nam in 1997 het restaurant van zijn ouders over en werd meteen kok van het jaar. Hij maakte naam met gerechten met ingewanden (zoals geroosterde lever of gebakken hersenen), maar serveert in zijn elegante lokaal (of ’s zomers in de tuin) ook gewoon een Wiener Schnitzel of rundergoulash. Zijn vader is inmiddels overleden; moeder Elfriede is nog steevast in het restaurant te vinden. Altstadt 5 in Bruck an der Leitha, dergselchte.at
Zum Goldenen Anker
Restaurant en vinotheek met zingende en dichtende gastvrouw Michaela Gansterer-Zaminer. Direct aan de stadsmuur van het Middeleeuwse plaatsje Hainburg. Prima adres voor lunch of diner in de fraaie binnentuin of op het terras achter de stadsmuur, direct aan de Donau. Moderne, lichte kaart onder meer bio-rundvlees en voldoende vegetarisch alternatief. Donaulände 27 in Hainburg an der Donau, goldeneranker.at
Marc Aurel
Hotelrestaurant tegenover het archeologische park Carnuntum, met grote eetzalen voor grote groepen. Desondanks een praktische en prettige plek voor goed bereide traditioneel Oostenrijkse én Italiaanse gerechten. Hauptstraße 10 in Petronell-Carnuntum, marcaurel.at
Wijn proeven en kopen
Heurigen
Openingstijden heurigen/Buschenschanken in regio Carnuntum (onder andere van de Kellergasse in Prellenkirchen): heurigenkalender-carnuntum.at
Rubin Carnuntum
Wijnbedrijven waar je Rubin Carnuntum kunt proeven en kopen: carnuntum.com
Zien & Doen
Petronell-Carnuntum
Dorp op de plek van een Romeinse keizerstad uit de jaren 40 tot 430 na Christus. Met archeologisch park Carnuntum, amfitheater, triomfpoort Heidentor en museum Auxiliarkastell, gewijd aan de Romeinse geschiedenis van de regio. In het dorp staat bovendien een indrukwekkende ronde kapel uit de eerste helft van de 12e eeuw.
Kijk wat je allemaal in de omgeving kunt doen op onze wegwijzer



Alpien genot


Bierstad Freistadt



Brouwerijen in Oostenrijk

Genotsfietsen

Wijngebied sinds de Romeinen



Xeis-Edelwild

Kookkunst in de bergen