Wijn

Roter Veltliner: Zeldzaam

Frühroter Veltliner

Frühroter Veltliner © Wikimedia Commons, Karl Bauer

Van de toegestane druivenrassen in Oostenrijk zijn er een paar die niet alleen inheems maar ook vrij zeldzaam zijn. Een ervan is Roter Veltliner. De autochtone druivensoort neemt een bijzondere plaats in binnen de familie Veltliner, maar de verspreiding ervan is beperkt tot enkele wijnbouwgebieden in Neder-Oostenrijk (Wagram,  Kamptal, Kremstal en af en toe in het Weinviertel) en Wenen.

Ondanks de wat verwarrende naam (ontleend aan de vleesrode kleur van de rijpe druiven) is het een druivenras dat witte wijnen levert. Roter Veltliner-wijnen zijn in het algemeen vol, krachtig en aromatisch en kan enige flesrijping hebben:  zo’n twee tot drie jaar. Rotgipfler kan goed tegen een bescheiden gebruik van houten vaten.

De zeldzame druif is prima in te zetten bij de maaltijd, van een smakelijke Brettljause tot de klassieke Wiener Schnitzel. Vooral bij wat gekruid eten leven de wijnen op, evenals bij allerhande gefrituurde gerechtjes.




Smaakreportages Oostenrijk Magazine
Schandaalwijn
Bier - Bierketel © Oostenrijk Magazine
© Wijnmuseum Kitzeck